logo

Recompense pentru serviciile medicale nefolosite, iniţiativă


https://www.ipn.md/ro/recompense-pentru-serviciile-medicale-nefolosite-initiativa-7967_1024441.html

Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) consideră că trebuie creat un sistem de recompense pentru sănătate, care să stimuleze cetăţenii să-şi menţină modul sănătos de viaţă. Potrivit IPRE, 80 la sută din cetăţenii moldoveni asiguraţi medical nu au utilizat niciodată serviciile medicale acoperite de poliţa medicală pe parcursul ultimului an, transmite IPN.

Experţii IPRE propun câteva exemple de recompensare a celor mai conştiincioşi asiguraţi, cum ar fi acordarea gratuită a poliţei de asigurare pe un termen prestabilit, abonamente la săli de sport, bazine de înot şi alte măsuri de menţinere a unui mod de viaţă sănătos.

IPRE consideră că recompensele pentru sănătate sunt o investiţie într-o societate sănătoasă, deci şi într-o economie mai favorabilă. Astfel, cheltuielile publice pentru intervenţii medicale şi tratamente vor fi diminuate, iar banii pe care-i plătim în fondurile asigurărilor obligatorii vor fi direcţionaţi spre activităţi de profilaxie şi alte măsuri de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.