Proprietarii taberelor de vară trebuie să atragă o atenţie deosebită la modalitatea de achiziţie şi calitatea produselor alimentare destinate pentru prepararea bucatelor pentru copiii care vin la tabără. De asemenea, livrarea produselor trebuie efectuată zilnic, în baza unui program prestabilit, iar produsele trebuie să fie însoţite de certificate care le confirmă calitatea şi inofensivitatea pentru uzul alimentar. Recomandările au fost formulate de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, transmite IPN.
Directorul adjunct al Agenţiei, Ion Toma, a declarat luni, 30 mai, la o conferinţă de presă că un moment important este şi respectarea lanţului frigorific din momentul producerii, până la consumul alimentelor. „Un alt moment foarte important este asigurarea sanitar-tehnică a acestor blocuri alimentare. Trebuie să fie asigurate sectoarele de procesare a materiei prime de origine animală şi non-animală”, a declarat Ion Toma. Potrivit lui, carnea, peştele şi legumele trebuie procesate pe sectoare aparte. Totodată, trebuie exclusă interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit.
Ion Toma a menţionat că persoanele responsabile de prepararea bucatelor sunt obligate să treacă controlul medical şi, la solicitare, să prezinte fişele medicale şi certificatele de instruire igienică.
Directorul adjunct al ANSA a menţionat că în acest an la nivel naţional este prevăzută activitatea a 80 de tabere de vară, în care se vor odihni circa 40 de mii de copii. Potrivit lui, taberele îşi încep activitatea după ce sunt verificate de comisii specializate formate în cadrul administraţiilor publice locale.
Vicedirectorul Agenţiei a mai spus că pe parcursul anului în cadrul verificărilor efectuate la taberele de odihnă au fost depistate diverse nereguli. De exemplu, au fost cazuri în care s-a constat lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare, lipsa echipamentelor de monitorizare a temperaturii şi umidităţii în frigidere sau nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor etc. Potrivit lui, în cazul în care este depistată o încălcare a normelor care ar putea afecta sănătatea copiilor, se întreprind toate măsurile pentru ca acea tabără să-şi înceteze activitatea.