logo

Recomandări privind relațiile moldo-ruse în contextul noilor realități geopolitice


https://www.ipn.md/ro/recomandari-privind-relatiile-moldo-ruse-in-contextul-noilor-realitati-geopoliti-7965_1039539.html

Experiența cooperării moldo-ruse pe parcursul a mai mulți ani, rezultatele bune în diferite domenii, dar şi multitudinea acțiunilor reciproc avantajoase nu sunt utilizate pe deplin de către cele două state. Anume pe aceste postulate ar trebui să se bazeze reînnoirea dialogului bilateral, care să implice o atitudine respectuoasă față de vectorul extern de dezvoltare al Republicii Moldova. Doar în aceste condiții va fi posibilă dezvoltarea unui format nou al cooperării moldo-ruse în context actual. Concluziile se regăsesc într-un studiu cu privire la relațiile moldo-ruse în contextul noilor realități geopolitice și de vecinătate estică, realizat de către Asociația pentru Politică Externă.

Autoarea studiului, Natalia Stercul, director de programe APE, a declarat în cadrul unui club de presă desfășurat la IPN că este necesară o revizuire a domeniilor problematice legate de apropierea pozițiilor cu privire la aspectele fundamentale ale cooperării bilaterale moldo-ruse. În opinia sa, este nevoie de a recurge la dezvoltarea unei baze pentru încrederea politică, care să fie cheia succesului cooperării ulterioare. De asemenea, este necesar să se evite ambiguitatea, oportunismul politic și instigarea în relațiile politice între state. Acest lucru va aduce relația dintre cele două state la un nivel calitativ nou și va constitui o bază solidă pentru platforma de cooperare reînnoită.

Experta sugerează că nu este cazul ca instrumentele economice să fie utilizate de către factorul politic în calitate de contra acțiuni. Este importantă concentrarea asupra intereselor economice pragmatice comune. Noul format de cooperare comercială și economică trebuie să țină cont de aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Spectrul economic al cooperării dintre cele două state rămâne destul de larg, inclusiv este loc pentru dezvoltarea  direcțiilor noi de comerț.

Directoarea executivă APE, Victoria Bucătaru, a declarat că relația pe care o are Republica Moldova cu Federația Rusă este importantă, atât pe domeniul de politică internă, cât şi pe domeniul de politică externă. APE şi-a propus să scoată în evidență problemele existente, oportunitățile, dar şi soluțiile pentru relațiile de parteneriat.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.