Recoltarea strugurilor timpurii în regiunea transnistreană este pe ultima sută de metri
https://www.ipn.md/ro/recoltarea-strugurilor-timpurii-in-regiunea-transnistreana-este-pe-ultima-suta-7966_999522.html
Condiţiile meteorologice extreme din acest an au modificat esenţial calendarul viticultorilor din regiunea transnistreană. Astfel, cel mai mare producător de vin şi cognac din regiunea transnistreană „KVINT” finalizează deja lucrările de colectare a strugurilor timpurii. Anul trecut acest proces a început pe data de 8 august, iar în acest an lucrările au demarat cu o săptămână mai devreme, transmite Info-Prim Neo cu referire la pagina electronică oficială a administraţiei transnistrene.
Potrivit directorului „ KVINT”, Vladimir Dorma, în acest an au fost angajate 150 de persoane pentru culegerea strugurilor, totodată este utilizată şi o combină franceză performantă. Iar în decursul a şapte zile au fost prelucrate circa o mie de tone de struguri timpurii, culesul cărora se finalizează în această săptămână.
„Credeam că vom avea o perioadă de timp între recoltarea soiului timpuriu „Bianca”, şi cele clasice, însă, monitorizarea nivelului de zahăr a indicat faptul că lucrările de colectare şi prelucrare a materiei prime vor decurge fără oprire. Astfel, începând cu data de 8 august urmează să fie strânse ultimele 200 de hectare de struguri timpurii de acest soi”, a declarat Vladimir Dorma.
Totodată, specialiştii din domeniul vinificaţiei şi viticulturii din partea stângă a Nistrului au constatat că 30% din podgoriile de viţă de vie au fost afectate de grindina care s-a abătut recent asupra regiunii. Pierderile variază în dependenţă de soiurile şi amplasarea culturilor.
Potrivit lui Vladimir Dorma, la acest moment, se pregătesc 48 de recipiente cu un volum de 6 mii de decalitri fiecare, care au fost oferite de o firmă italiană, pentru fermentarea şi producerea vinului din soiurile de struguri roşii. Toate lucrările de pregătire trebuie fie finalizate până la recoltarea soiurilor de struguri clasice.