logo

Recolta la culturile agricole din grupa a doua, promițătoare


https://www.ipn.md/ro/recolta-la-culturile-agricole-din-grupa-a-doua-promitatoare-7966_1007008.html

Cele 732 mii hectare semănate cu floarea soarelui, sfeclă de zahăr, porumb boabe și alte culturi din grupa a doua sunt într-o stare bună și recolta la ele se anunță a fi una, de asemenea, bună, susține ministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Bumacov, citat de IPN.

„Se preconizează a obține 650 mii tone de culturi oleaginoase, câte 2 tone la hectar la floarea soarelui, iar la soia câte 1,8 tone la hectar. Circa 300 mii tone sunt necesare pentru consumul intern, iar cantitatea rămasă va fi direcționată la export în formă naturală sau  sub formă de uleiuri. Volumul global al recoltei la porumb este așteptat la nivel de 1,25 mln tone cu o productivitate la hectar de 4 tone. De asemenea vom avea 900 mii tone de sfeclă de zahăr, cea ce va asigura obținerea a 110 mii tone de zahăr, 35 mii tone, urmând să fie exportate conform cotelor oferte în UE”, a menționat Bumacov.

Ministrul a mai spus că în anul curent după ședința comună a consiliilor colegiale ale MAIA și a Ministerului Agriculturii din Federația Rusă, care a avut loc la  Chișinău, partea rusă a pus la dispoziţia Republicii Moldova cinci terminale noi pentru exportul de fructe şi legume în stare proaspătă.

„Acest fapt a permis să fie exportate în vara aceasta circa 100 mii tone de fructe și legume pe piața rusă, față de 70mii tone în perioada respectivă a anului trecut”, a mai adăugat el.