logo

Recoltă de grâu, cea mai mare în ultimii zece ani


https://www.ipn.md/ro/recolta-de-grau-cea-mai-mare-in-ultimii-zece-ani-7966_1006993.html

Recolta globală de grâu în anul curent a depăşit 1mln tone de boabe, fiind cel mai bun indicator la creşterea acestei culturi în ultimii 10 ani. Este o cifră cu circa 200 mii tone mai mare decât în 2011, când a fost recoltată, de asemenea, o cantitate mare de 800 mii tone  Recolta medie la hectar este de 3,1 tone, faţă de 2,2  tone , media ultimilor 3 ani, notează IPN.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov a spus în cadrul unei conferinţe de presă că,  potrivit analizelor de laborator,  40 la sută  din cantitatea recoltată constituie grâu alimentar. „Din acest volum de 1mln tone, 70 de mii tone vor fi direcţionate pentru semănatul de toamnă, 340mii tone sunt necesare pentru asigurarea  securităţii alimentare a ţării, inclusiv 31mii tone pentru Rezerva de Stat, şi 400 mii tone vor fi utilizate de către sectorul zootehnic. Surplusul de 160 mii tone urmează să fie exportat”,  a precizat el.

De asemenea, au fost recoltate 225 mii tone de orz, o cantitate dublă comparativ cu anul 2012, dintre care 150 mii tone vor fi  direcţionate la completarea rezervelor furajere, iar 70 mii tone vor fi exportate. Au mai fost recoltate  38,3 mii tone de rapiţă, destinate integral exportului şi 12,2 mii tone de mazăre utilizată preponderent pe piaţa internă.

„În ansamblu, recolta de cerealiere pe anul curent este de 1 mln 365 mii tone, iar productivitatea , datorită tehnicii procurate în ultimii ani şi implementării tehnologiilor avansate, a fost de 3 tone la hectar faţă de 1,34 tone în 2012”, a adăugat ministrul.

 În ce priveşte  situaţia  cu  preţurile de achiziţie, Bumacov a spus că în prezent  se atestă o tendinţă de stabilizare. Grâul şi orzul furajer se comercializează la un preţ de 1900-2000 lei tona, grâul alimentar la un preţ de 2100 2400 lei

„MAIA nu stabileşte preţuri, acestea sunt stabilite de piaţă. Însă este foarte important ca procesatorii - fabricile , brutăriile - să achiziţioneze grâul la un preţ nu mai mic decât preţul de cost. Noi am făcut şi un apel către procesatori. Totodată, Guvernul va întreprinde toate măsurile, inclusiv modificarea legislaţiei, pentru ca să fie eliminate toate barierele la export, să nu se admită monopolizarea exporturilor de anumite companii, încercări în acest sens suntem atenţionaţi că ar exista”, a menţionat Vasile Bumacov.