logo

Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului, premiate la Gala ONU


https://www.ipn.md/ro/realizarile-remarcabile-in-domeniul-drepturilor-omului-premiate-la-gala-7967_1070128.html

Cele mai creative, eficiente, oportune și participative acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului în Moldova în 2019 au fost premiate aseară, 6 decembrie, la Gala Premiilor ONU, desfășurată la Chișinău. Evenimentul este prilejuit de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, celebrată anual pe 10 decembrie, transmite IPN.

Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Simon Springett, a menționat în cadrul ceremoniei de premiere că anul acesta sunt marcate două aniversări importante: 30 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului și 25 de ani de la Conferința Internațională privind Populația și Dezvoltarea. Cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la cea de-a 15-a ediție a competiției sunt premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova. În opinia sa, este de datoria fiecăruia să-și apere drepturile proprii, dar și drepturile celor din jur, iar câștigătorii premiilor sunt anume aceste persoane, care au apărat drepturile omului.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că nu poți vorbi despre un stat de drept fără valori democratice, fără respectarea drepturilor omului. Drepturile omului pornesc de la fiecare persoană și nu doar prin revindecarea lor, precum și prin respectarea drepturilor celor din jur. „Republica Moldova este într-un proces continuu de racordare a legislației naționale la prevederile tratatelor internaționale, dar cu regret avem restanțe la implementarea acestor tratate, în primul rând la revindecarea tuturor drepturile care sunt garantate de aceste tratate”, a notat ministra.

Ediția anului 2019 a competiției a inclus șase premii. Premiul pentru activism remarcabil în domeniul drepturilor omului în anul 2019 a fost acordat Ludmilei Adamciuc, care este foarte activă pe rețelele de socializare și pe blogul său, unde scrie despre viața sa și despre copilul ei cu sindromul Down. Femeia spune că astfel vrea să le arate oamenilor că viața lor nu este diferită de a altora. În opinia sa, oamenii trebuie să fie toleranți, acceptând că oameni sunt diferiți.

Premiul special pentru promovarea drepturilor și sănătății sexual reproductive i-a fost oferit lui Andrei Lefter, un tânăr care locuiește peste hotare. Acesta a mobilizat resurse financiare cu ajutorul diasporei pentru procurarea fotoliilor ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilități.

Premiul pentru integrarea remarcabilă a drepturilor omului și echității în structura internă și operațională a organizației a fost acordat ONG-ului EcoVisio. Organizația desfășoară programe educaționale, reunește actori cheie și încurajează inovația ecologică și cea socială.

Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local a fost acordat Clinicii Juridice Universitare Bălți. Organizaţia vine să răspundă la necesităţile categoriilor defavorizate prin facilitarea accesului la justiţie şi promovarea metodelor moderne de instruire juridică universitară.

Premiul special pentru grupuri sau organizații ale copiilor și tinerilor pentru realizări remarcabile în promovarea drepturilor omului a fost oferit rețelei naționale de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor – Youth Klinic. Rețeaua are drept scop de a oferi suport specializat, de a preveni anumite situații problematice și de a găsi soluții concrete pentru problemele de sănătate cu care se confruntă adolescenții și tinerii din Republica Moldova.

Premiul General pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului a fost oferite asociației „Inițiativa Pozitivă”, organizație a pacienților afectați sau care sunt vulnerabili la HIV. Organizația este constituită de persoane care nu din auzite știu ce înseamnă să trăiești cu HIV, tuberculoză, hepatita C și dependența narcotică în Republica Moldova.

În cadrul Galei, cu prilejul celor 30 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului, a fost acordat și un premiu de debut, Arinei Gamrețcaia, pentru lucrarea „Drepturile ne protejează”. Adolescenta a fost una dintre cei peste 20 de copii care au participat la concursul de creație organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU. Participanții au creat proiecții video despre cum pot fi protejate drepturile omului prin tehnologiile informaționale.