logo

Reacții critice la excluderea datei producerii din lista mențiunilor obligatorii pe produs


https://www.ipn.md/ro/reactii-critice-la-excluderea-datei-producerii-din-lista-mentiunilor-obligatorii-7966_1035296.html

Mai mulți deputați au reacționat critic la faptul că o nouă lege privind informarea consumatorului despre produsele alimentare, propusă spre examinare în primă lectură, nu conține „data producerii” pe lista mențiunilor obligatorii pe etichetă. Ei au cerut să se vină cu un amendament în acest sens către lectura a doua, spunând că e dreptul consumatorului să cunoască această informație, transmite IPN.

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, la întrebarea liberal-democratului Tudor Deliu de ce lipsește „data producerii” din lista mențiunilor obligatorii, viceministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Luca, care a prezentat proiectul, a spus că documentul transpune directivele europene în domeniu. Potrivit viceministrului, importantă este nu data producerii, ci data până când un produs este sigur pentru consum.

Deputatul grupului parlamentar popular european George Mocanu a spus că nu va susține proiectul în lectura a doua dacă nu va conține amendamentul dat. „Consumatorul trebuie să știe data la care a fost produs un bun. Nu am auzit un argument real de ce să nu trecem și „data producerii” pe etichetă”, a menționat George Mocanu.

Deputatul liberal Ion Apostol a declarat că este importantă pentru lectura a doua includerea amendamentului dat deoarece pe mulți consumatori îi interesează dacă produsul este fabricat recent. Deputatul a spus că altfel există riscul promovării unor produse care stau de mult timp pe raft. „Dacă adăugăm și data producerii, ce pierdem noi? Nimic! Îmbunătățim directiva europeană”, a declarat parlamentarul.

„Data producerii este foarte importantă”, a spus și deputatul socialist Radu Mudreac. Acesta a propus includerea în proiectul de lege pentru lectura a doua și a unui alt amendament, care prevede suplinirea listei mențiunilor obligatorii cu mențiunea despre organismele modificate genetic. Viceministrul Vasile Luca a acceptat sugestia.

Proiectul obligă agenții economici să specifice dacă produsul conține substanțe care pot crea alergii sau intoleranțe, precum cerealele cu gluten, crustacee, ouă, pește, arahide, soia, lapte și produsele derivate.

De asemenea, se va indica concentrația alcoolică dobândită pentru băuturile care conțin 1,2% alcool. Concentrația dobândită se va estima la temperatura de 20 de grade Celsius.

Proiectul a fost susținut în prima lectură cu votul majorității deputaților prezenți în sală.