logo

Reacția vicepremierului Andrei Spînu la declarațiile Gazpromului


https://www.ipn.md/ro/reactia-vicepremierului-andrei-spinu-la-declaratiile-gazpromului-7966_1087717.html

Informațiile cu privire la organizarea auditului datoriilor la „Moldovagaz” au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP „Gazpom”. Însă acesta, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului. O spune vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, în contextul în care concernul rusesc a acuzat autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală, menționând că Consiliul ar putea să nu aprobe rezultatele auditului, transmite IPN.

„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”, precizează Andrei Spînu. Potrivit lui, despre toate astea, acționarul majoritar a fost informat.

Vicepremierul a mai spus că va continua discuțiile cu „Gazpom” pentru a depăși orice neînțelegere.

Administrația „Gazprom” a acuzat autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia.

Reprezentanții autorităților centrale au comentat anterior că documentele semnate în octombrie 2021 stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern a datoriei SA „Moldovagaz” față de „Gazprom”. Aceștia au justificat necesitatea auditului extern prin existența unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție în proporție deosebit de mari, presupuse că au avut loc pe parcursul multor ani la „Moldovagaz”, care este companie fiică a concernului rus „Gazprom”.