logo

Reacția Președinției referitor la incidentul din strâmtoarea Kerci


https://www.ipn.md/ro/reactia-presedintiei-referitor-la-incidentul-din-stramtoarea-kerci-7965_1045585.html

Președinția a venit cu o reacție referitor „la tensiunile recente pe dimensiunea ruso-ucraineană”. „Orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă, iar noi suntem convinși și sperăm că cele două țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică”, se menționează într-o postare pe Facebook, a consilierului prezidențial, Maxim Lebedinschi, citată de IPN.

Instituția prezidențială își exprimă îngrijorarea în legătură cu posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni care tranzitează teritoriul Ucrainei, iar primele semnale în acest sens deja au apărut.

De asemenea, Președinția analizează foarte atent situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru a exclude și a preîntâmpina orice provocări. Secretarul Consiliului Suprem de Securitate este în legătură permanentă cu conducerea instituțiilor abilitate. „Încă o dată, sperăm că acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regionala și își va găsi o rezolvare politică pașnică”, se mai menționează în postare.

Duminică, 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militarii ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene. La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean a aprobat decretul șefului statului, instituind legea marțială în regiunile care au hotar cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile.