logo

Reacția MAE la declarațiile Mariei Zaharova: Este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe


https://www.ipn.md/ro/reactia-mae-la-declaratiile-mariei-zaharova-este-absolut-dezolant-7965_1104465.html

„Este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim, arătând o lipsă totală de respect față de poporul nostruˮ. Este comentariul Ministerul Afacerilor Externe din Moldova la declarațiile purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, despre limba vorbită în Republica Moldova, transmite IPN.

Diplomația de la Chișinău a declarat că afirmațiile Mariei Zaharova „nu pot fi luate în seriosˮ, întrucât „nu este un expert în lingvisticăˮ.

„Amintim că în anul 2003 Maria Zaharova a susținut o teză de doctorat cu titlul: „Transformarea conceptului de simbolistică în celebrarea Anului Nou tradițional în China modernăˮ. Presupunem că în ceea ce privește particularitățile sărbătorii Anului Nou ea este de neîntrecut. Orice alte „paralele istoriceˮ făcute de Maria Zaharova seamănă mai degrabă cu delir halucinantˮ, se arată în comentariul Ministerului Afacerilor Externe.

Limba română este oficial limbă de stat în Republica Moldova. Sintagma „limba moldovenească” în toată legislația Republicii Moldova a fost înlocuită cu „limba romană”, legea fiind declarată constituțională.

Într-un interviu acordat agenției ruse de presă TASS, Maria Zaharova a menționat că limba moldovenească va continua să existe pentru mai mulți oameni care locuiesc în Moldova și după plecarea din funcție a președintelui actual.