logo

Reacția lui Alexandr Stoianoglo la bănuielile de îmbogățire ilicită


https://www.ipn.md/ro/reactia-lui-alexandr-stoianoglo-la-banuielile-de-imbogatire-ilicita-7967_1091545.html

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, susține că actuala guvernare, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneți și CEDO, continuă să-l persecute. Reacția vine în contextul în care procurorul de caz a anunțat despre suspiciuni de îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Alexandr Stoianoglo menționează într-o postare pe rețelele de socializare că a devenit procuror general în noiembrie 2019, iar apartamentul fiice sale, la care oamenii legii ar face trimitere, a fost procurat în anul 2015. În acea perioadă nu era nici deputat în Parlament, nici nu deținea o altă funcție publică. Din acest motiv, nu poate fi subiectul unei astfel de infracțiuni. Mai mult, din declarația sa de venit reiese că salariul din perioada sa de deputat (2009-2014) depășește cu mult valoarea apartamentului achiziționat.

Procurorul general suspendat afirmă că atât el, cât și soția  sunt unicii copii la părinți. Și aceștia au muncit o viață, au agonisit și, desigur, i-au ajutat. Împreuna cu familia locuiește într-un apartament acordat de stat, iar case, vile sau alte imobile nu are.

„În general nu mai înțeleg cu ce se ocupă actuala guvernare. Doar pentru că nu demisionez – a hotărât să lovească în punctul cel mai slab – fiică, mamă – doar ca să mă distrugă. În țară e o catastrofă în economice, finanțe, energetică, agricultură, iar autoritățile au decis să-i persecute pe cei care gândesc altfel”, declară Alexandr Stoianoglo.

Consiliul Superior al Procurorilor i-a dat acordul procurorului desemnat Victor Furtuna să investigheze pretinse infracțiuni de îmbogățire ilicită și spălare a banilor care ar fi fost comise de Alexandr Stoianoglo în perioada anilor 2014-2015. Acuzatorul de stat ar fi constatat în procesul de investigare a dosarului penal în care este vizat Stoianoglo anumiți indici de comiterea unor noi infracțiuni.

Alexandr Stoianoglo, care în prezent se află sub control judiciar,  a fost reținut în octombrie anul trecut. Până acum, a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu. Acesta mai este acuzat de corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare.

La sfârșitul lunii mai, CSP i-a propus șefei statului eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință de raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. Președinta încă nu a venit cu o reacție sau cu vreo decizie în acest în sens. Totodată, la începutul lunii iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general suspendat.