logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN din weekend până azi, 4 aprilie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1088934.html

Atrocități în loc de negocieri

David Arahamia, membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, a declarat că proiectele de documente sunt gata pentru întâlnirea președinților Ucrainei și Rusiei. Potrivit acestuia, Rusia acceptă poziția ucraineană, cu excepția chestiunii CrimeIi. Volodymyr Zelenski spune că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra acordurilor privind un statut non-nuclear, non-bloc și neutru pentru Ucraina.

Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la discuțiile ruso-ucrainene, consilierul președintelui Federației Ruse, a răspuns că proiectul de tratat pentru ședința președinților încă nu este gata. În același timp, în opinia sa, Kievul a început să abordeze o serie de probleme mai realist.

Presa ucraineană a publicat fotografii și videoclipuri realizate în orașul Bucea, regiunea Kiev, care înfățișează cadavrele unor morți cu mâinile legate. Atrocitățile sunt documentate de Human Rights Watch în Bucea, dar și în teritoriile regiunilor Cernihiv, Harkov și Kiev.

Maia Sandu a declarat: „Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”. O luare de atitudine similară a exprimat și MAEIE.

Astăzi în Moldova este zi de doliu național în memoria victimelor războiului ruso –ucrainean.

OSCE și Secretarul general al ONU, António Guterres, au cerut anchete independente ale evenimentelor de la Bucea. Președintele Zelenski a invitat-o pe Angela Merkel și pe Nicolas Sarcozy în orașul-martir Bucea și a declarat că cere examinarea acțiunilor Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Convocarea forului e cerută și de Rusia, în contextul că Ministerul Apărării al țării neagă implicarea armatei sale în crimele din Bucea.

În Mariupol, situația și mai gravă
 
Filmările din suburbiile Kievului sunt terifiante, dar situația din orașul Mariupol, blocat de ocupanți, este mult mai gravă, a spus șeful statului major al regimentului Azov, căpitanul Bohdan Krotevici. Situația din oraș este critică și până la 200.000 de ucraineni se află sub dărâmături sau în subsoluri, fiind bombardați în permanență. "Nu au mâncare, apă, electricitate. Nu avem cum să-i ajutăm, pentru că în oraș se dau lupte grele. Ceea ce se întâmplă acum la Mariupol este genocidul populației ucrainene", a spus el.

„Poporul care nu vrea să-și hrănească propria armată, în scurt timp o va hrăni pe a altcuiva”, Napoleon Bonapart

MAE al Moldovei a declarat că nu are informații despre mobilizarea trupelor ruse în Transnistria. Anterior, Statul Major ucrainean spunea că rușii au început să atragă unități de trupe rusești în Transnistria - pentru provocări și acțiuni demonstrative la granița cu Ucraina. Președintele administrației regionale Odesa, Serghei Bratchuk, a spus că regiunea Odesa va ține cont de aceste riscuri.

Ucraina trebuie să vadă variantele de neutralizare a amenințării pe care o prezintă pentru Ucraina bazele militare din Transnistria, a opinat Iurii Butusov, redactor-șef al Cenzor.net. „Consider că Transnistria trebuie să fie demilitarizată cu forțele armatei ucrainene. Acolo se cere denazificarea și derașizarea (de la „Rașa”-Rusia – n.r.) tuturor naziștilor ruși”.

Pe marginea întrebării că Ucrainei îi revine să rezolve o problemă a Moldovei, directorul de opinie a spus: „Trebuie să rezolvăm pentru noi problema Transnistriei, căci ea angajează un număr mare al forțele noastre și destabilizează situația din întreaga regiune. Nu încape îndoială că doar Ucraina ar putea să realizeze aceasta, nimeni altul nu-și va asuma răspunderea”, menționând că Moldova nu este gata de neutralizarea enclavei rusești din raioanele sale din stânga Nistrului.

Ce vor americanii?

Autoritățile americane sunt în contact permanent cu aliații în problema măsurilor restrictive împotriva Rusiei, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken.

Vorbind despre perspectiva ca Ucraina să-și mențină neutralitatea între Occident și Rusia în cadrul negocierilor, el a spus că administrația Joe Biden va sprijini poziția și viziunea ucrainenilor privind păstrarea suveranității țării. Secretarul de stat american a menționat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea fi ridicate în funcție de rezultatele negocierilor cu Ucraina.

Localnicii, rugați să se evacueze

Direcția Regională de Vest a Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei - Frontiera de Vest a raportat că la ora 6.00 a dimineții de astăzi nu se atestă cozi în punctele de trecere a frontierei de vest, inclusiv în Republica Moldova.

Totodată, șeful administrației Donețk, Pavel Kirilenko, a cerut localnicilor în cadrul unui telemaraton să părăsească regiunea în presupunerea că situația se poate înrăutăți. „Nu doar oamenilor din apropierea liniei de contact, recomandăm insistent întregii populații să plece. Oferim transportul necesar pe anumite rute și indicăm clar cum, pe ce cale vor merge. Cu cât mai puțini oameni se află în zona luptelor, cu atât e mai ușor să apărăm teritoriul. Pentru că inamicul folosește populația locală pentru a-și îndeplini planurile sfidătoare”, a spus Kirilenko.

Între vorbe și fapte

Statele Unite nu sunt încă predispuse să ofere Ucrainei garanții de securitate în forma pe care o cere țara noastră, a spus Zelensky într-un interviu pentru CBS.

În plus, președintele a spus că Ucraina nu a primit încă garanții de securitate din partea altor țări. "Aș dori să mulțumesc Statelor Unite și administrației Biden pentru sprijinul lor exprimat de ambele partide, pentru tot ceea ce fac pentru noi. Dar, cu toate acestea, Statele Unite nu ne-au oferit garanții de securitate. Iată neînțelegerea", a spus Zelenski.

Georgia este categoric împotrivă de a se alătura sancțiunilor economice împotriva Rusiei, a declarat șeful guvernului georgian, Irakli Garibashvili. "Vrem pace, stabilitate și dezvoltare. De asta are nevoie țara noastră astăzi. Nimeni nu are nevoie de război. Și pentru a preveni războiul, orice lider al țării - un patriot ar trebui să facă tot posibilul", a explicat Garibashvili.