logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN din weekend până azi, 28 martie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1088765.html

Nu toți președinții au curaj și armată ca Biden

Sâmbătă la Varșovia a avut loc o întâlnire a șefilor departamentelor de politică externă și militară a Statelor Unite și Ucrainei. Au fost examinate rezultatele summitului extraordinar NATO din 24 martie. Partea americană a promis că va continua să ofere asistență, inclusiv militară, Kievului.

- La reuniune a participat și președintele SUA Joe Biden, care a făcut o serie de declarații:

- Europa trebuie să scape de dependența energetică de Rusia, iar Washingtonul este gata să o ajute în acest sens;

- Conflictul din Ucraina este eșecul strategic al Rusiei, acuzațiile privind planurile NATO de a destabiliza Rusia nu sunt adevărate; rușii nu sunt inamicii Statelor Unite;

- Ucraina este acum în fruntea luptei pentru democrație și libertate. „Aceasta este o luptă între libertate și represiune, o luptă între o ordine mondială bazată pe reguli și legi și forța brută. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă lungă, nu vom câștiga într-o zi sau într-o lună”.

- Forțele americane din Europa nu trebuie să participe la conflictul cu Federația Rusă, ci să protejeze NATO.

- Președintele rus Vladimir Putin nu este interesat de nicio negociere. Rusia a suprimat democrația acasă, revine în timpurile Uniunii Sovietice și încearcă să impună acest lucru în altă parte.

- Biden a remarcat, de asemenea, reducerea economiei ruse din cauza sancțiunilor și a menționat că un dolar valorează acum mai mult de 200 de ruble rusești. Conform previziunilor sale, în următorii ani, PIB-ul Rusiei se va înjumătăți și țara nu va fi printre cele douăzeci de economii ale lumii.

Curat ca la moldoveni: unii spun că da, alții spun că nu…
 
După întâlnirea cu refugiații ucraineni pe un stadion din Polonia, Joe Biden l-a numit pe omologul său rus „măcelar”. În legătură cu aceasta, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat că insultele președintelui american la adresa lui Vladimir Putin îngustează „fereastra de oportunități” pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și Washington.

Totodată, președintele francez Emmanuel Macron a spus că „nu l-ar fi etichetat” pe Putin cu expresiile folosite de președintele american Joe Biden, în special, numindu-l măcelar și, mai devreme, criminal de război – pentru a menține posibilitatea unui gen de dialog cu președintele Rusiei, relatează Le Figaro.

A murit Madeleine Albright

Încă în 23 februarie, în ajunul atacului rusesc, fostul secretar de stat a prezis că, în loc să paveze calea Rusiei spre măreție, o invazie în Ucraina nu va aduce decât dezonoare pentru Putin, izolarea diplomatică a țării, pagube ireparabile economiei și vulnerabilitate strategică în fața alianței occidentale consolidate. „Războiul, care, fără îndoială, se va dovedi a fi sângeros și catastrofal, va stoarce toate resursele din Rusia și va duce la pierderea multor vieți și, în plus, va impune Europa să scape urgent de dependența periculoasă de energia rusească. Și, desigur, în Ucraina însăși, invazia rusă se va confrunta cu o rezistență armată acerbă, care va fi însoțită de sprijin activ din partea Occidentului”.

Încetarea războiului și retragerea trupelor vor ridica sancțiunile

Sancțiunile împotriva Rusiei pot fi ridicate în cazul încetării războiului și retragerii trupelor de pe teritoriul ucrainean, dar și „obligației Federației Ruse de a renunța pe viitor la agresiune”, a declarat șefa externelor britanice Liz Truss pentru The Telegraph.

Potrivit lui Truss, Rusia a semnat multe acorduri pe care pur și simplu nu le respectă, așa că se potrivește o pârghie dură, precum sunt sancțiunile, care ar putea fi întărite în cazul unei agresiuni ulterioare.

Pasărea pre limba ei...

Folosirea limbii ruse niciodată n-a fost o problemă în Ucraina. Dar acum ocupanții ruși înșiși fac totul pentru ca ucrainenii să nu o mai vorbească. Acest lucru a fost declarat de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în timpul unui mesaj video publicat pe 26 martie pe canalul YouTube al Biroului Președintelui.

Zelensky a adăugat că Rusia „însăși face totul pentru ca derusificarea să se producă pe teritoriul statului nostru”.

Rusia, „anulată” de Putin

Vorbind la o întâlnire cu personalități culturale, Vladimir Putin a comparat izolarea Rusiei cu metodele folosite de susținătorii așa-numitei „culturi a anulării”. „Astăzi ei încearcă să anuleze o întreaga țară cu istorie de o mie de ani, poporul nostru”, a spus Putin.

El a amintit că Occidentul a „anulat-o” recent pe scriitoarea Joan Rowling, autoarea seriei de romane Harry Potter, pentru că „nu le-a plăcut fanilor așa-ziselor libertăți de gen”.

„De critica „culturii de anulare” occidentale e mai bine să nu se ocupe cel care ucide civili chiar acum sau care își bagă criticii la pușcărie sau încearcă să-i otrăvească”, a scris Rowling. Și a adăugat eticheta #ISStandWithUkraine („Sunt cu Ucraina”).

Ce-i de făcut? Răspunsul la eterna întrebare rusească

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, publică un articol în care spune că Rusia a declarat război, de fapt, Occidentului.

Pentru a avea izbândă, Occidentul trebuie să înarmeze Ucraina „până în dinți”, pentru a face imposibile obiectivele lui Putin de a restabili imperiul; să sporească, inclusiv SUA, investițiile în apărare, pentru a reutila aliații și partenerii, inclusiv Ucraina, cu ajutorul unui nou program Lend-Lease; să majoreze numărul de trupe NATO pe flancul estic al Europei; să mențină sancțiunile până când Federația Rusă părăsește Ucraina și plătește despăgubiri; să fie pedepsiți autorii atrocităților militare din Ucraina. În plus, în opinia sa, este necesar să se pregătească un plan pentru restaurarea Ucrainei, în special, cu folosirea activelor oligarhilor ruși care au finanțat politica agresivă a lui Putin.

Receta „divide et impera”, acolo și acum

Generalul ucrainean Kirill Budanov, șeful Direcției Principale de Informații, crede că Rusia va încerca să impună Ucrainei așa-numitul scenariu „coreean” și să adune toate teritoriile ocupate într-o singură entitate cvasi-statală: „După eșecurile de lângă Kiev și imposibilitatea răsturnării guvernului central al Ucrainei, Putin schimbă deja principalele direcții operaționale - acestea vizează sudul și estul. Există motive că el va încerca să impună o linie de demarcare între regiunile neocupate și cele ocupate ale țării noastre”, a afirmat oficialul.