logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 2 aprilie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1088913.html

Clar, că nimic nu e clar

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat că Ucraina încă nu a primit un răspuns la propunerile ucrainene de la Istanbul. Kuleba a spus acest lucru la un briefing în timpul vizitei sale în Polonia, scrie Evropeyskaya Pravda. „Vedem anumite comentarii publice din partea oficialilor ruși, dar așteptăm un răspuns oficial cu drepturi depline din partea Rusiei", a spus el. Potrivit ministrului, din acest răspuns va deveni clar dacă Rusia continuă să vorbească limbajul ultimatumurilor sau dacă a trecut în sfârșit la o discuție constructivă a agendei și la căutarea unor soluții reciproc acceptabile.

După discuțiile de la Istanbul, Oleksandr Chaly, reprezentant al delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, a explicat că Ucraina își dorește garanții de securitate din partea Occidentului similare celor oferite pentru țările NATO. Șeful Fracțiunii Partidului Servitorul Poporului, membru al delegației ucrainene, David Arahamia, a declarat că la discuțiile de la Istanbul, Ucraina a propus semnarea unui nou tratat internațional privind garanțiile de securitate.

Festina lente, pe câmpul minat al „eliberatorilor

Marea Britanie consideră că Ucraina nu trebuie să se grăbească să încheie un acord cu Rusia. Autoritățile britanice bănuiesc că SUA, Franța și Germania vor împinge Ucraina să facă „concesii semnificative” în negocierile de pace cu Rusia, relatează The Times, citând surse. Potrivit acestora, subiectul în cauză a fost discutat în timpul unei conversații recente între premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Interlocutorul publicației notează că înțelegerea trebuie să se facă „doar atunci când Ucraina se află în cea mai puternică poziție”.

Statele Unite ale Americii estimează pierderile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei la peste 10.000 de soldați uciși. Washingtonul este în favoarea unui acord negociat, dar Moscova nu este încă pregătită pentru aceasta. Despre aceasta a vorbit secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, pentru Current Time. Potrivit ei, Ucraina și aliații săi occidentali fac eforturi pentru o încetare a focului. "Din păcate, Rusia nu a înțeles încă pe deplin cât de puternică este armata ucraineană. Partea rusă suferă pierderi incredibile. Potrivit estimărilor noastre, peste 10.000 de ruși au fost uciși. Dar până nu va fi un armistițiu real, nu vor exista negocieri serioase”, a spus Nuland. De notat, militarii ucraineni estimau pierderile umane rusești la aproximativ 17.500 de militari.
 
UE și China, într-un gând. Rușii cred altfel

UE și China au convenit că războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității globale și a economiei lumii întregi, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel, în urma summitului virtual UE-China. El a mai spus că a avertizat China împotriva oricărui sprijin pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei și a promis partenerilor chinezi că nu numai Europa, ci întreaga comunitate mondială ar fi binevenită să ajute la încheierea războiului.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a propus să se renunțe la comercializarea bunurilor și produselor agricole rusești țărilor neprietenoase și, de asemenea, să nu se cumpere nimic de la acestea. În schimb, să fie dezvoltată cooperarea cu state prietene pe ruble și alte monede naționale. Demnitarul a opinat că securitatea alimentară a multor țări depinde de Rusia, așa că hrana este „arma liniștită, dar performantă” a Rusiei.

Ce știu spionii despre kaghebiști

Fostul ofițer de informații MI6 Christopher Steele a sugerat că președintele rus Vladimir Putin nu va lua parte la încheierea unui acord de pace la sfârșitul războiului împotriva Ucrainei. Pentru că posibil va fi înlăturat de la putere sau ucis de propriul său anturaj, scrie RBC-Ucraina cu referire la Sky News.

„Nu văd cum putem avea încredere în Putin și vreun acord de pace care vine acum și nu văd cum am putea avea afaceri normale cu el în viitor”, a spus Steele.

„Cred că totul se va încheia cu un fel de înțelegere, dar cred că acest acord este încă departe și cred că cel mai probabil nu îl va include pe Vladimir Putin... Cred că acesta ar putea fi îndepărtat sau chiar, posibil, ucis de propriul său popor”, recunoaște Steele.

Centrul ucrainean de contracarare a dezinformării a relatat că „pe fundalul unei „retrageri” parțiale a unităților ruse de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihiv, inamicul răspândește informații că în viitorul apropiat „operațiunea specială” pe teritoriul Ucrainei va fi finalizată, deoarece Rusia și Ucraina au ajuns la acorduri. Acesta este un fals!", se spune în mesaj.

Fug, dar nu tare și revin

Centrul afirmă că ocupanții nu retrag trupele, ci fug, pentru că li s-a opus o rezistență puternică. În plus, inamicul își transferă forțele în Donbass și se pregătește să lovească puternic în teritoriile țării de acolo. Tot așa, nu s-a ajuns la niciun acord între Ucraina și Federația Rusă. „Toate poveștile despre presupusa finalizare a „operațiunii speciale” sunt doar o încercare de a evita impunerea în continuare a sancțiunilor împotriva țării agresoare. De fapt, ocupanții încearcă să organizeze structuri obscure în teritoriile ocupate temporar și să introducă acolo rubla în circulație”, a conchis instituția.

„Putin nu renunță la distrugerea statului nostru. Își reformatează trupele pentru a continua să lovească țara noastră... Astăzi au o mare dorință de reformatare ”, a spus Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Alexei Danilov. El a adăugat că ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru noi bătălii împotriva invadatorilor ruși, întrucât Putin nu a dat înapoi de la planurile sale privind parada din 9 mai cu ocazia încheierii războiului.

Și totul va fi Ucraina!

Șefa Parlamentului European, Roberta Mezola, a spus că UE va recunoaște calitatea de candidat la aderare a Ucrainei la UE și că va lua parte la reconstrucția postbelică: „Vom recunoaște Ucraina în calitate de candidat de aderarea la UE în mod oficial și rapid. Vă promit asta din partea Parlamentului European”.