logo

Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 17 martie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-ruso-ucrainean-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-17-martie-7978_1088534.html

● „Chiar acum se întâmplă: 1. Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei într-o serie de zone operaționale; 2. Începe exodul jurnaliștilor ruși de la posturile TV; 3. Conducerea Federației Ruse caută aliați gata să trimită soldați la moarte în câmpiile ucrainene”.

● Senatul SUA a votat că președintele rus Vladimir Putin este criminal de război. Documentul acordă sprijin politic poziției Casei Albe.

● Primarul orașului Melitopol Ivan Fedorov, eliberat din prizonieratul rus în rezultatul unei operațiuni speciale.

Acordul de pace, scris cu sânge

Financial Times scrie că Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace din 15 puncte, care include încetarea focului și retragerea Rusiei - dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitele forțelor sale armate.

Proiectul, discutat în întregime pentru prima dată luni, ar fixa renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO și promisiunea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați. Totodată, șeful delegației ruse a insistat anterior că „Statutul Crimeii și a Donbasului este un subiect-cheie pentru noi. Mai multe chestiuni umanitare, inclusiv denazificarea, dreptul populației rusofone și locul limbii ruse”.

Disensiunea a fost comentată de consilierul președintelui ucrainean Mihail Podoliak, participant la negocieri: „înțelegem încercarea partenerilor noștri de a rămâne partea proactivă în procesul de negociere. De aici și cuvintele despre modelele de neutralitate suedez sau austriac. Dar Ucraina este acum într-o stare de război direct cu Federația Rusă. Prin urmare, modelul poate fi doar „ucrainean” și doar despre „garantarea securității” ancorat din punct de vedere legal. Și niciun fel de alte modele sau opțiuni”.

Miniștrii apărării din țările NATO, Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina și din țările Uniunii Europene, au avut ieri o întâlnire extraordinară pentru a discuta „invazia rusă a Ucrainei și consecințele pe termen lung pentru NATO”, a informat delegația britanică la reuniune. Urmează summitul extraordinar al liderilor din statele membre NATO, care va consolida defensiva în statele din flancul estic al alianței.

România a cerut, prin președintele Klaus Iohannis, ca statele membre NATO să trimită mai multe trupe și să își consolideze prezența aeriană și navală în România. Iohannis a cerut și operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO din România.

Lavrov consideră că majoritatea țărilor lumii sprijină Rusia

Presa rusă relatează că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus într-un interviu că majoritatea țărilor din lume susțin Rusia, dar sunt supuse unei presiuni masive și „murdare” din partea Statelor Unite. Răspunzând la întrebarea dacă există țări care sprijină acțiunile Rusiei vizavi de Ucraina, Lavrov a afirmat că „ei sunt, în general, majoritatea. Dar presiunea la care se află nu este doar fără precedent, ci chiar de inimaginat vreodată”.

ONU a comentat lamentările Rusiei referitoare la rusofobia răspândită: „Problemele cu rusofobia vor dispărea când vom reuși să obținem o încetare a focului în Ucraina”.

Toată boală are-un leac

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a începe un război în Ucraina și comportamentul său deplasat s-ar putea datora unor motive medicale. Despre aceasta au relatat reprezentanții alianței de informații Five Eyes, care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, a informat Daily Mail, cu referință la surse afiliate Kremlinului.

Potrivit informațiilor, Putin ar putea suferi de o așa-numită „furie cu steroidală” cauzată de tratamentul cancerului. În special, astfel de concluzii sunt determinate de „comportamentul inadecvat, aspectul umflat și distanțarea socială absurdă în raport cu vizitatorii”, scrie ziarul.
 
„Cine nu e cu noi e împotriva noastră”?

Partidul Rusia Unită a cerut demisia directorului Fundației Skolkovo pentru „trădare națională”. Arkadi Dvorkovici a fost în trecut viceprim–ministru și consilier al lui Putin, iar în prezent conduce și Federația Internațională de șah - FIDE. Într-un interviu pentru publicația americană Mother Jones, acesta s-a pronunțat împotriva operațiunii militare ruse din Ucraina și și-a exprimat sprijinul pentru ucrainenii aflați în zona de luptă.

Mai devreme, Vladimir Putin spusese că „occidentul colectiv” vrea să folosească „coloana a cincea” și „trădătorii naționali” pentru a diviza Rusia. El e convins că Rusia „va fi capabilă să distingă adevărații patrioți de mizerabili și trădători pe care, pur și simplu, îi va scuipa ca pe o gâză nimerită accidental în gură”.

Zelensky, răsplătit cu ovații și sisteme de apărare aeriană

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a adresat Congresului SUA un discurs televizat. El a spus că asigurarea unei zone de excludere a zborurilor deasupra țării a fost „prea mult” și, ca alternativă, el roagă ca Ucrainei să-i fie furnizate avioane și sisteme de apărare aeriană, inclusiv S-300.

La scurt timp după aceasta, Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor oferi Ucrainei în cursul săptămânii 1 miliard de dolari pentru apărare. Vor fi livrate 800 de sisteme de apărare aeriană și 9 mii de sisteme antitanc, drone, 7 mii de arme de calibru mic, etc.

Riposta să vină în 24 de ore

În cadrul discursului din Congresul SUA, Zelensky a propus crearea Asociației U24 pentru Pace - o asociație de țări care ar putea reacționa la oricare agresiune în 24 de ore din momentul declanșării acesteia. „Avem nevoie de noi instituții și noi alianțe”. O astfel de alianță ar trebui, dacă este necesar, să impună sancțiuni și să furnizeze arme. În opinia sa, o astfel de asociație ar putea oferi sprijin și celor care suferă de dezastre naturale, care devin victime ale epidemiilor și crizelor umanitare.

Rezultatul negocierilor dintre Ucraina și Rusia ar trebui să fie astfel de garanții de securitate, în care părțile semnatare nu vor sta deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum se întâmplă astăzi, ci vor fi activ de partea Ucrainei în conflict. Acest lucru a fost declarat de consilierul Președinției, membru al delegației ucrainene la discuții, Mihail Podoliak.

Curtea Internațională de Justiție impune Rusiei încetarea ostilităților din Ucraina

Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a salutat decizia Curții, care reflectă „exact ceea ce își dorește Ucraina”. El a explicat că acum faptul invaziei Rusiei a fost constatat la cel mai înalt nivel legal. Această decizie înseamnă, de asemenea, că instanța nu a găsit nicio dovadă pentru acuzațiile Rusiei de genocid pe teritoriul Ucrainei.

Decizia susținută de 13 judecători, cu doar două voturi împotrivă – Rusia și China – „este un rezultat puternic”.