Paharul ucrainean, pe jumătate plin după summitul UE din Versailles
„Consiliul European a recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei, așa cum se menționează în Acordul de Asociere. Consiliul UE a invitat prompt Comisia Europeană să își prezinte concluzia cu privire la această declarație în conformitate cu dispozițiile relevante din Tratatele UE”, a punctat summitul.
În contextul examinării cererii Ucrainei, președintele lituanian Gitanas Nauseda și-a exprimat încrederea că liderii statelor membre UE susțin integrarea europeană a Ucrainei. El a scris că „eroica națiune ucraineană merită să știe că este binevenită în UE”. La fel și prim-ministra Estoniei Kaja Kallas s-a pronunțat pentru garantarea unor perspective clare de integrare a Ucrainei în UE: „Ucrainenii nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă”.
Mediile moscovite cred că paharul european al ucrainenilor e gol
Cu tot optimismul înjumătățit al ucrainenilor, summitul n-a dat nici referiri pozitive, dar nici negative în ceea ce privește „procedura rapidă” de aderare, solicitată de Ucraina. Aceasta a permis mediilor moscovite să spună că șefii țărilor UE nu au luat o decizie privind acordarea statutului de candidat la aderare. Mediile îl citează pe premierul olandez Mark Rutte care a amintit de „situația neobișnuit de dificilă pentru Ucraina atacată de Rusia. Cererea Ucrainei a fost înaintată Comisiei Europene, dar înainte de a se lua o decizie, vor trece luni sau ani”, a spus premierul olandez (citat de pe TASS).
Și cererea Republicii Moldova urmează să parcurgă întregul complex de proceduri dificile de aderare la UE.
Lukașenco va sta alături de Putin nu numai pe moale
Participanții la summitul informal al UE din 10-11 martie, au declarat că Belarus, alături de Rusia, poartă întreaga responsabilitate pentru războiul declanșat pe teritoriul Ucrainei.
„Acum două săptămâni, Rusia a readus războiul în Europa. Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Cauzează suferințe nespuse populației ucrainene. Rusia și complicele său, Belarus, poartă întreaga responsabilitate pentru acest război agresiv”, se arată în declarație.
Reuniunea a salutat decizia procurorului Curții Penale Internaționale de a lansa o anchetă asupra presupuselor crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina. În plus, liderii UE au cerut securitatea și protecția imediată a instalațiilor nucleare ale Ucrainei, cu asistența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Nu e bine fără rău
Autoritățile ruse au recunoscut pentru prima dată că sancțiunile pentru războiul din Ucraina au îngreunat pentru companiile petroliere exporturile de petrol și produsele petroliere. Potrivit vicepremierului Alexandr Novak, aceasta vizează contractele pentru luna aprilie, în timp ce în martie contractarea a fost finalizată în totalitate.
Pe acest fundal, în diferite regiuni ale Rusiei, se atestă scăderea prețurilor engros la benzină, a spus șeful Serviciului Federal Antimonopol al Rusiei, Maxim Șaskolski. Potrivit acestuia, există și premise pentru reducerea prețurilor cu amănuntul.
În același timp, în Europa, pe fundalul problemelor legate de transportarea petrolului, se observă o creștere a prețurilor la combustibili. Timp de două săptămâni, în mai multe țări, prețurile aproape s-au dublat.
Rusia, precum Cuba și Coreea de Nord
Joe Biden a retras Rusiei statutul de națiune cea mai favorizată. Acțiunea este întreprinsă împreună cu Uniunea Europeană și țările G7. Acest lucru, potrivit publicațiilor, va duce la majorarea tarifelor la importurile rusești. Legislatorii din ambele camere ale Congresului nu se opun unei asemenea mișcări. După cum notează Bloomberg, suspendarea relațiilor comerciale normale cu Statele Unite va pune Rusia în cercul unor țări precum Cuba și Coreea de Nord.
Washingtonul speră că sancțiunile vor schimba cursul conducerii ruse și vor opri conflictul din Ucraina, dar nu știu deocamdată când se va întâmpla acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Ca în Siria
Președintele rus Vladimir Putin și-a dat acordul pentru atragerea mercenarilor din Orientul Mijlociu în Ucraina, scrie presa rusă. „Dacă există oameni care vor să vină pe bază de voluntariat și să ajute oamenii din Donbas, trebuie să fie ajutați să ajungă în zona de război”, i-a spus Putin ministrului apărării Şoigu. Aceasta a afirmat că din Orientul Mijlociu au fost deja recepționate aproximativ 16.000 de cereri de la potențiali mercenari în războiul numit de Kremlin „operațiune specială din Ucraina”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că vorba e despre doritori „de a participa neremunerat, la ceea ce ei consideră a fi o luptă de eliberare națională”.
Mihail Podoliak din administrația președintelui ucrainean spune că folosirea mercenarilor de către Rusia și afirmațiile propagandistice despre armele chimice sunt dovada unei încercări de implementare a scenariului sirian în Ucraina.
Totodată, deputatul ucrainean Fiodor Venislavski a declarat că detașamente de soldați din armata lui Kadyrov vor încercui trupele ruse care vor participa la asaltul Kievului pentru a trage asupra celor care vor încerca să evadeze. El a subliniat că Federația Rusă repetă metodele de război ale lui Stalin și Hitler.
Dumnezeu nu bate cu bățul
Meduza, sursă de limbă rusă interzisă în Rusia, scrie că Putin a pornit represiuni împotriva serviciului 5 al FSB, care în ajunul războiului i-a furnizat date despre situația politică din Ucraina. Potrivit Meduzei, a fost arestat șeful serviciului de informații externe al FSB, Serghei Besed, și adjunctul său Boluh.