Turcii știu că toți țarii rușii se văd la Bosfor și Dardanele
Adevărata țintă a ocupanților în Ucraina nu este Donbasul, ci Odesa și controlul deplin asupra Mării Negre. Despre acest lucru într-un interviu acordat RBC-Ucraina a vorbit consilierul ministrului afacerilor interne Vadim Denisenko.
Potrivit lui Denisenko, reușita acestui plan este importantă pentru Kremlin, pentru că, dacă reușesc să cucerească Odesa, rușii revin la situația de la începutul secolului XX, când Uniunea Sovietică controla cea mai mare parte a Mării Negre și era puterea dominantă în Marea Neagră. „De fapt, aceasta este doctrina lor veche de o sută de ani”, precizează consilierul ministrului. Dar este evident că ocupanților nu le iese să-și realizeze visele”.
Ucraina contestă declarațiile despre ocuparea completă a regiunii Lugansk
Anterior, partea rusă a mediatizat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin despre preluarea controlului asupra întregii regiuni Lugansk.
Această informație a fost infirmată de reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Iurii Sak. Potrivit acestuia, orașul Lisichansk nu se află sub „controlul deplin” al trupelor ruse. Sak a remarcat că situația din oraș „este foarte tensionată de ceva vreme”, iar forțele terestre ruse „au atacat orașul non-stop”.
„Pentru ucraineni, viețile umane sunt o prioritate supremă, așa că uneori ne putem retrage din anumite teritorii pentru a le recuceri în viitor”, a spus Sak. Ministerul Apărării notează, de asemenea, că bătălia pentru Donbas nu se va opri după ocuparea întregii regiuni Lugansk, deoarece Forțele Armate ale Ucrainei controlează alte orașe mari din regiune.
Moscova cheamă Kievul la închinăciune
Ucraina va trebui să înțeleagă și să accepte condițiile Rusiei, a declarat duminică, 3 iulie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.
Potrivit acestuia, Occidentul mizează astăzi pe continuarea ostilităților din Ucraina. „Acum este momentul în care țările occidentale contează puternic pe continuarea războiului. Aceasta înseamnă perpetuarea situației în care țările occidentale, sub conducerea Washingtonului, vorbind rusește, nu permit ucrainenilor să gândească, să vorbească și chiar să discute despre pace", a spus Peskov. „Kievul va trebui să înțeleagă condițiile Federației Ruse, să le accepte și să vină la masa de negocieri, pentru a întocmi un document”, a spus el.
Grâul, nu pe ogoare, ci pe câmpuri de luptă
Ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Nikolai Solsky, a declarat că peste 20 de companii planifică sau deja au început amenajarea de puncte de transbordări în zonele unde trec noile rute logistice: „Ne așteptăm la aproximativ 2 milioane de tone de exporturi de cereale luna aceasta prin noile rute logistice: „Polonia, România, Ungaria, Slovacia. Potențialul e și mai maree. Negociem cu UE și va avea loc o întâlnire separată la sfârșitul lunii iulie cu o gamă largă de participanți ministeriali.”
Statul care te fură cu vaporul și cu trenul, nu cu sacul
Vama turcă a reținut o navă rusească cu cereale ucrainene, furate din Berdiansk, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar: „Avem cooperare deplină cu autoritățile, nava se află acum în fața portului. A fost reținut de autoritățile vamale turcești.
Ucraina așteaptă ca nava să fie arestată, proprietatea confiscată și toți cei implicați să fie trași la răspundere: „Este o situație specială cu această navă, pentru că s-a încercat folosirea portului ocupat temporar Berdyansk înainte de a intra în portul turcesc. Acest lucru este ilegal și, sincer să fiu, aceasta este o mare obrăznicie și o încercare de a trasa un astfel de coridor pentru a scoate proprietatea furată”.
La rândul său, un membru al „administrației” regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a spus că reținerea unei nave rusești în Turcia este „parte a planului de acuzare a Federației Ruse de foamete în lume, acesta este un exemplu clasic de piraterie.”.
„De-a războiul” nu mai este o joacă pentru copiii polonezi
Din septembrie, copiii polonezi de la 13 ani vor fi învățați să mânuiască armele, a declarat ministrul Educației Przemysław Czarnek pentru The Washington Post: „Dacă actualul ministru ar fi propus zece ani în urmă astfel de cursuri pentru elevii de școală elementară, ar fi fost ridiculizat. Dar ceea ce am văzut [în Ucraina], atrocitățile care au loc în acest război, dovedesc că pericolul este real.<...> Nu este vorba despre militarizarea copiilor, ci despre abilități care ar fi utile pentru siguranță și securitate în cazul de escaladare a conflictului”.
Ucraina are astăzi acorduri de sprijin din partea partenerilor în valoare de 29 de miliarde de dolari, a spus premierul ucrainean Shmyhal: „Aceasta este, în special, asistență din partea Uniunii Europene, SUA și Canada. Separat, există sprijin bugetar direct din partea statelor membre UE. Este asistență prin granturi și credite din partea instituțiilor financiare internaționale: FMI, Banca Mondială, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Toți acești bani ne sunt suficienți pentru a ne îndeplini obligațiile sociale și umanitare ale țării noastre. Vedem o situație previzibilă pentru sfârșitul anului și e nevoie să înțelegem cum vom îndeplini bugetul”.
E ca și „de-a bâza”, păcăleală, cred rușii
Publicul din localitatea rusă Belgorod distribuie în rețele o fotografie a unei părți de rachetă blocată în peretele unei clădiri rezidențiale. Observatorii sunt de acord că aceasta este o rachetă lansată de sistemul Pantsir, pe care ucrainenii nu-l au, subliniază Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne, sugerând că în casele rușilor a lovit o rachetă rusească.
Anterior, Ministerul rus al Apărării declarase că noaptea trecută „Kievul a lovit deliberat cu rachete Tochka-U cu dispersie și drone Tu-143 în zonele rezidențiale din Belgorod și Kursk. Toate cele trei rachete Tochka-U, lansate asupra Belgorodului au fost distruse în aer, fragmente ale uneia dintre ele au căzut pe o clădire rezidențială din Belgorod.