Nord-koreenii sunt altfel, totuși, decât letonii
Ministrul leton de externe Edgars Rinkevich a felicitat ieri Federația Rusă: „Vă doresc să pierdeți războiul agresiv împotriva Ucrainei, să abandonați ambițiile imperiale și să construiți un stat modern, democratic și bazat pe drept”.
În felicitările sale cu ocazia Zilei Rusiei, liderul nord-korean Kim Jong-un, și-a exprimat sprijinul deplin față de acțiunile lui Putin: „Depășind tot felul de dificultăți și probleme, poporul rus a făcut pași mari în realizarea cauzei drepte de apărare a demnității și securității țării sale. Poporul coreean își exprimă deplina susținere și aprobare”.
Totodată, The Washington Post scrie că Rusia încearcă să militarizeze școlarii și să cenzureze fenomenul războiului în manualele de istorie. Școlile au primit ordin să țină cursuri „patriotice” în baza viziunilor Kremlinului asupra războiului, iar profesorii care refuză să le promoveze sunt concediați.
Birocrația și pragmatismul, mult mai puternice decât valorile
Olexii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, într-un interviu pentru The Economist, și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu pierderea interesului politicienilor și a presei occidentale față de dificultățile armatei ucrainene: „Ori lumea nu prea înțelege ce se întâmplă, ori înțelege perfect, dar este obosită și gata să se împace cu faptul că ucrainenii mor în fiecare zi. Avem nevoie de ajutor rapid, pentru că fiecare zi de amânare se măsoară în sângele ucrainenilor. Înțeleg că oboseala și epuizarea sunt o reacție psihologică naturală a organismul stresat. Politicienii au preocupările lor, trebuie să se gândească la problemele interne. Liderii țărilor au datoria să se gândească la consecințe. Birocrația și pragmatismul Occidentului s-au dovedit a fi mult mai puternice decât valorile occidentale.”
Invazia Rusiei a declanșat această nefastă reacție în lanț
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko, l-a îndemnat pe șeful Uniunii Africane, Maki Sala, care, după întâlnirea cu Putin, i-a cerut Kievului să curețe porturile de mine, să nu urmeze declarațiilor Kremlinului: „Africa este amenințată de o creștere a prețurilor la alimente și o potențială foamete din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. În acest context, este neplăcut să auzim că Ucraina ar trebui să facă ceva - fără a fi condamnată Rusia și fără a i se cere acesteia să oprească războiul distructiv".
Va sparge, oare, Ucraina stereotipurile?
Potrivit surselor Bloomberg, Comisia Europeană pe 17 iunie va recomanda ca Ucrainei să-i fie acordat statutul de candidat la UE, dar cu anumite condiții, printre care întărirea statului de drept și întărirea luptei împotriva corupției. Chiar și așa, concluziile Comisiei Europene trebuie să fie aprobate de toate cele 27 de țări membre, dar nu toate susțin acordarea rapidă a statutului de candidat Kievului.
Volodymyr Zelenski a confirmat că armata ucraineană eliberează treptat regiunea Herson, satul Tavriiskoe a fost adăugat pe lista așezărilor recucerite și există anumite succese în regiunea Zaporojie. Luptele acerbe de stradă continuă în Severodonețk.
Toți se vor părintele succesului și nimeni nu vrea să răspundă de eșec
Președintele american Joe Biden a acuzat că Zelenski a ignorat avertismentele sale cu privire la iminența invaziei ruse în februarie 2022: „Știu că mulți oameni au crezut că s-ar putea să exagerez, dar știam și aveam dovezi care confirmau că el (președintele rus V.Putin – n.r.) va trece granița. Nu aveam dubii. Iar Zelensky și mulți alții nici nu au vrut să audă”.
Cu titlu de răspuns, consilierul președintelui ucrainean Mihail Podoliak a respins afirmațiile potrivit cărora Ucraina a ignorat amenințarea unei invazii ruse: „Dacă Ucraina nu se „pregătea” de război, cum de s-a întâmplat că primele lovituri rusești au venit asupra machetelor, toate depozitele de muniții au fost repartizate, iar lunile ianuarie și februarie au fost petrecute în exerciții?
Nu numai serviciile occidentale, ci și ale noastre au informat despre viitoarea invazie. Numai dacă cineva ne-a dat trei zile (de rezistență), informațiile ucrainene a spus: vom rezista. Dar ce au făcut alte țări, pentru a opri planurile Moscovei de a declanșa un genocid? Dacă am fi început să primim arme grele în ianuarie, situația ar fi putut fi alta”.
În timpul Summit-ului de securitate din Asia, Shangri-La Dialogue, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este departe de a viza doar Europa: „Este vorba despre lucruri importante la nivel global. Conducerea rusă vrea să renunțe la toate realizările dezvoltării istorice a omenirii, în special la sistemul de drept internațional, care există astăzi, și să revină la viață ca în secolul al XIX-lea sau chiar mai devreme. Lumea de astăzi trebuie să readucă Rusia în teritoriul său și să nu caute înțelegere cu ea, pentru că nimeni nu poate calma conducerea rusă doar cu cuvinte”, a adăugat președintele.
Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a spus că Beijingul nu este interesat de conflictul ucrainean, dar nu crede că sancțiunile vor ajuta la rezolvarea crizei. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că negocierile între SUA, NATO și Rusia vor aduce cât se poate de repede o încetare a focului. Fenghe a subliniat că criza ucraineană a schimbat și mai mult peisajul geopolitic internațional, făcând și mai multe crize și amplificând haosul, iar „lumea nu poate fi numită nici pașnică, nici senină”. Oficialul a mai dat asigurări că China nu a oferit niciodată asistență materială sau militară Rusiei.
Grâul, ca gloanțele, obuzele și rachetele…
Președintele turc Recep Erdogan a anunțat pentru săptămâna în curs negocieri cu Zelenski și Putin, urmând a fi discutat exportul de cereale ucrainene. În context, ministrul adjunct ucrainean de externe Dmitri Senik a anunțat despre rute pentru exportul de cereale prin Polonia și România: „Aceste rute nu sunt ideale, dar facem tot posibilul ca să le dezvoltăm. Totodată ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir a declarat că Ucraina nu poate conta că Putin se va ține de cuvânt ca să asigure trecerea în siguranță a navelor cu cereale.
În predica sa de duminică, Papa Francisc a îndemnat să nu lăsăm războiul din Ucraina să devină un lucru banal: „Vă rog, să nu ne obișnuim cu această realitate tragică. Să ne rugăm și să luptăm pentru pace”.