logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 10 mai


https://www.ipn.md/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-din-weekend-pana-azi-7978_1089643.html

Nu uităm. Vom învinge

„1939 – 1945. Noi nu uităm. Noi vom învinge”. Acest mesaj a însoțit emisiunile posturilor ucrainene de televiziune în ziua de 9 mai. Rusia a uzurpat Victoria asupra nazismului, iar apelul ca ororile „niciodată să nu se mai repete” nu înseamnă nimic pentru decidenții din Kremlin, a spus Volodymyr Zelenski.

Ministerul ucrainean de Externe a făcut un apel către comunitatea mondială: „Chemăm comunitatea internațională să perceapă sărbătorile rusești de 9 mai așa cum sunt: spectacole de propagandă care nu au nicio legătură cu memoria celui de-al Doilea Război Mondial”.

Discursul mai temperat, ca și prestația militară

La inaugurarea paradei militare la Moscova, președintele Vladimir Putin a susținut un discurs de 11 minute, pe care l-a dedicat războiului împotriva Ucrainei și respingerii Occidentului. Putin a spus că „Rusia a dat o lovitură preventivă agresiunii NATO”, iar Donbasul face parte din patria-mamă care trebuie protejată. Putin a amintit de Minin și Pojarski, bătălia de la Borodino, iar apoi, vorbind despre așa-numitul Mare Război pentru apărarea patriei, a menționat Kiev, Harkov și Sevastopol printre orașele rusești.

Adresându-se armatei ruse și „milițiilor din Donbass”, el a spus: „Voi luptați pentru patria voastră. Pentru viitorul ei”, „pentru a ne asigura că nimeni nu uită lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat președintele rus.

Așteptarea declarației de război Ucrainei de 9 mai și de mobilizare în Rusia nu s-a adeverit. Discursul lui Putin a fost anemic, apreciază media ucraineană.

Comentând discursul liderului de la Kremlin, Olexii Arestovici, consilier al președintelui ucrainena, a remarcat că fraza-cheie este ”inadmisibilitatea unui război global” – aceasta ar însemna „sfârșitul alarmei atomice și a teribilei ciocniri cu NATO”.

Războiul nu s-a încheiat nici la 8, nici la 9 mai

„De această dată, 8 mai este zi de război”, a spus președintele german Frank-Walter Steinmeier. Potrivit acestuia, președintele rus Vladimir Putin, „distruge, în cele din urmă, temeliile ordinii europene”. Președintele german consideră că invadarea Ucrainei este de asemenea „un atac la ideea de democrație liberală și la valorile pe care se bazează: libertate, egalitate, respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană”. Steinmeier l-a criticat aspru pe Putin: „ El minte, când vorbește despre fascism, despre „denazificare”. Aceasta este „o denaturare perfidă și cinică a istoriei”, a spus președintele Germaniei. Potrivit acestuia, să pui pe aceeași linie lupta împotriva național-socialismului și „războiul brutal, ilegal și agresiv împotriva Ucrainei” al lui Putin este, de asemenea, un ultraj perfid și cinic împotriva istoriei”.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Rusia nu lasă Germaniei de ales decât să furnizeze arme Ucrainei. El a adăugat că Berlinul va continua să sprijine Kievul. La începutul lunii mai, Die Welt a relatat că Ucraina va primi obuziere din rezervele Bundeswehrului.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a apreciat că „prin invadarea Ucrainei, Putin, cercul lui de apropiați și generali copiază fascismul și tirania de acum 70 de ani, repetând greșelile regimurilor totalitare din secolul trecut”, a spus Wallace. „Toate, distrug memoria victimelor și reputația pe care Rusia a avut-o cândva în lume”, a spus ministrul.

Mai înainte, Wallace spunea că războiul din Ucraina ar putea deveni „Vietnamul rusesc” și se poate termina cu înfrângerea armatei Federației Ruse, care era considerată una dintre cele mai puternice din lume.

Materiale critice privind „operațiunea specială” din Ucraina

Pe sursa electronică Lenta.ru, loială autorităților ruse, de 9 mai au apărut mai multe materiale care criticau operațiunea militară rusă din Ucraina și pe Vladimir Putin, publicate chiar de către angajații publicației. „Am avut un incident, încă nu pot comenta”, a declarat pentru Kommersant Vladimir Todorov, redactor-șef al Lenta.ru.

Tot ieri, a fost spart programul în rețelele de cablu ale Rostelecom, MTS și NTV-Plus. Grila posturilor TV arăta inscripții referitoare la operațiunea militară din Ucraina. Și Rutube a raportat despre atacul hackerilor, serviciul video fiind temporar indisponibil.

Anterior, o angajată a postului TV pro-Kremlin „Rossia” a expus în emisie directă o placardă împotriva războiului în Ucraina și regimului Putin.

În loc de aderare, un nou tip de...imponderabilitate

Emmanuel Macron s-a pronunțat în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara UE să se alăture „valorilor europene fundamentale”.

Aceasta pentru că, potrivit președintelui francez, orice tentativă de a permite Ucrainei să adere la UE va solicita „de fapt câțiva ani sau, fără îndoială, câteva decenii”, scrie Reuters.

Odesa, importantă pentru toată lumea

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a vizitat Odesa: „Am venit să sărbătoresc Ziua Europei la Odesa, oraș despre care Pușkin a spus că aici „poți simți Europa”. Acum poporul ucrainean își protejează aici monumentele de rachete și libertatea, de agresiunea rusă. Nu sunteți singuri. UE vă sprijină”.

Michel a discutat la Odesa cu prim-ministrul Ucrainei Denis Shmîhal și, de la distanță, cu președintele Zelenski despre posibilitatea de livrare a cerealelor către UE, precum și despre asistență militară, umanitară și economică pentru țară.

Ieri, țările G7 i-au cerut lui Putin să pună capăt blocadei navale a Ucrainei - „nerespectarea acestei cereri va fi văzută ca un atac la adresa alimentelor în întreaga lume”. Ucraina va fi ajutată să exporte cereale pe rute alternative.