logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 23 iulie


https://www.ipn.md/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1091260.html

Porturile ucrainene, deblocate pentru exportul cerealelor

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat la Istanbul semnarea unui acord privind exportul de cereale din Ucraina prin porturile Odesa, Ciornomorsk și Yujnîi.

Anterior, Mihail Podolyak, consilierul biroului președintelui ucrainean, a subliniat că Ucraina nu a semnat niciun acord cu Rusia. Kievul a încheiat un acord doar cu Ankara și ONU. În același mod, Rusia a semnat un document similar doar cu reprezentanții ONU și Turciei.

Oficialii ONU speră că primele transporturi de cereale din porturile ucrainene ar putea începe încă din 23 iulie și se așteaptă să atingă nivelul de dinainte de război de exporturi de 5 milioane de tone pe lună în câteva săptămâni, scrie The Guardian. Potrivit oficialilor ONU, există speranța că acordul va asigura trecerea cerealelor și a mărfurilor esențiale precum uleiul de floarea soarelui din trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa.

Șeful Direcției Principale ucrainene de Informații, Kirill Budanov, a spus că deschiderea unui „coridor de cereale” prin Marea Neagră nu reprezintă amenințări militare pentru Ucraina. „Din punct de vedere militar nu vedem amenințări. Există un itinerar bine dezvoltat, navele se vor deplasa exclusiv pe acest itinerar. Niciun sector de litoral, cu excepția direcției menționate, nu va fi deminat. Adică dacă cineva își închipuie că Rusia va putea, sub acoperirea coridorului să debarce trupe de asalt, aceasta este absolut ireal”, a spus el. Securitatea este asigurată și de sistemele de rachete de coastă. El a mai spus că la semnarea acordului privind „coridorul cerealelor” Ucraina și-a apărat interesele la 100%.

În altă ordine de idei, oficialul a declarat că Ucraina este gata să ajute Moldova să scape de ocupanții ruși din nerecunoscuta „Pridnestrovie”: „Susțin dorința Moldovei de a scăpa de trupele de ocupație de pe teritoriul său. Iar noi, ca stat și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul fratern să scape de ocupanții de pe pământul său”.

400 de „știrliți”, deeuropeinizați

Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa s-a redus la jumătate. După cum a declarat șeful Serviciului de Informații Externe britanic, Richard Moore, din 24 februarie, țările europene au expulzat 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică.

Prieteni și cu unii, și cu alții

Presa ucraineană scrie că ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat, la Forumul de Securitate din Aspen, că țara sa susține Ucraina, dar nu are nevoie de un conflict cu Rusia: "Israelul este cu siguranță de partea vestică. Israelul este cu siguranță de partea ucraineană. Îi sprijinim cu toată diplomația. O susținem cu ajutor umanitar... Am deschis un spital de campanie.”

Cu toate acestea, întrebat de ce nu facem mai mult pentru Ucraina, Gantz a răspuns: "Avem propriile noastre considerații operaționale. Avem o frontieră aeriană comună cu Rusia în Siria... Deci, avem alte calcule de care trebuie să ținem cont. Rusia nu ne amenință direct. Dar trebuie să ne asigurăm că avem un dialog cu rușii. Trebuie să reducem conflictul cu ei".

Iranul printre liderii mondiali ai dronelor

Comandantul forțelor terestre ale Iranului, Kiomars Heydari a declarat că țara sa este gata să exporte echipamente militare și arme în țările-prietene, a relatat Agenția de știri Tasnim. Potrivit oficialului, armata iraniană a fost capabilă să dezvolte cele mai moderne drone, care sunt utilizate pe distanțe lungi, dimensiuni transfrontaliere, precum și în operațiuni de luptă. În același timp, se fac eforturi pentru a extinde raza de acțiune și a îmbunătăți precizia armelor.

Totodată, presa rusă scrie că posibilitatea de a furniza Rusiei drone de atac iraniene este negată oficial la cel mai înalt nivel. Dar, în lumina vizitei președintelui Rusiei la Teheran și a procesului în curs de aderare a Iranului la Organizația de cooperare din Shanghai, precum și perspectivele de alăturare formatului BRICS - există motive de optimism. În plus, se vorbește mult despre pregătirea unui acord cuprinzător de cooperare între Federația Rusă și Iran, ceea ce înseamnă că furnizarea de drone iraniene ar putea deveni în curând o realitate.

Potrivit New York Times și Bloomberg, Iranul ar putea furniza Rusiei sute de drone. Conform analistului Forbes David Gambling, catalogul de drone iraniene include peste 200 de articole, există multe prototipuri care sunt în curs de dezvoltare continuă și nu au intrat încă în producția de masă, dar această problemă va fi rezolvată în curând.

Datorită celor mai recente bombe ghidate Qaem, Military Watch numește dronele iraniene „periculoase și extrem de capabile să supraviețuiască în cele mai dense condiții de apărare aeriană”.

Contrabandă sau campanie de discreditare?

Purtătorul de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oort, a declarat că ar avea dovezi că din Ucraina se face contrabandă de arme. Potrivit acestuia, din Ucraina se exportă arme de calibru mic, iar anchetatorii din statele membre UE au date despre comerțul cu arme grele.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a spus ca răspuns că Ucraina se așteaptă la o conversație de fond cu Europol. Danilov a subliniat că publicarea „contrabandei cu arme” în mass-media occidentală coincide cu începerea unei operațiuni speciale de informare pe scară largă a Federației Ruse „MakZim”, care discreditează Ucraina. Scopul principal al campaniei este de a opri furnizarea de arme de la aliați.

Imediat, Europol a negat contrabanda de arme din Ucraina și a precizat că s-a avut în vedere o potențială amenințare, nu cazuri concrete: „Europol lucrează îndeaproape cu oficialii ucraineni pentru a reduce amenințarea traficului de arme în Uniunea Europeană. Avem deplină încredere în ei, pe măsură ce pun în aplicare noi măsuri menite să monitorizeze și să urmărească aceste arme de foc”.