Războiul Rusiei dus împotriva Ucrainei a fost abordat în cadrul unei mese rotunde, găzduite de Biblioteca Națională. Participanții la eveniment au constatat că tema războiului este actuală și rămâne importantă pentru societatea din Republica Moldova, cetățenii țării fiind supuși unui război hibrid generat de Federația Rusă, transmite IPN.
La începutul mesei rotunde, toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria ucrainenilor care au căzut în război.
Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale, a declarat că invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei a schimbat totul, inclusiv liniștea și viziunea despre viitor. „Cred eu că a fost afectat fiecare cetățean al Republicii Moldova, doar că unii poate nu au înțeles până la capăt această tragedie. De atunci, împreună cu comunitatea noastră bibliotecară ne-am implicat în mai multe proiecte și procese de a ajuta în special bibliotecarii din Ucraina care au suferit, i-am angajat la serviciu, am susținut și în cadrul altor proiecte instituțiile noastre care au găzduit în această perioadă cetățeni ai Ucrainei. Am pus umărul acolo unde nouă ne-a reușitˮ, a spus directorul instituției bibliotecare.
Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, a menționat că războiul hibrid referitor la Republica Moldova are mai multe componente și Federația Rusă folosește aceste componente din plin, fie că este vorba despre gazul natural rusesc sau dezinformare. „Războiul hibrid este considerat ca o pregătire a războiului real, războiului fierbinte. Este vorba despre descurajarea populației în raport cu statul țintă căruia îi sunt adresate aceste mesaje. Și aceasta se face nu doar pentru a-i descuraja pe cetățenii în cazul unui război, dar și pentru a-i determina să voteze anumite partide, să facă o alegere atunci când e vorbă de opinia publică, de un referendum, de răspundere la unele întrebăriˮ, a spus Anatol Petrencu.
„România, Statele Unite și Ucraina sunt țările vitale care pot pune umărul la articularea unui mecanism de securitate care să protejeze Republica Moldova mai mult decât știe și poate ea să o facă singură. Sigur că pot fi activate la un anumit moment și mecanismele NATO, dacă Republica Moldova decide să denunțe cursul mincinos, ipocrit și anti-moldovenesc al neutralitățiiˮ, a opiniat Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negreˮ.
În cadrul mesei rotunde a fost lansat al doilea volum al cărții „Cronica unui Război Criminal”, semnată de Valeriu Dulgheru, doctor habilitat. „Un an în urmă a fost lansat primul volum, era bine să ne oprim la volumul unu, să nu fi fost război, dar, din păcate, a mai trecut un an de război crud și într-un fel m-am angajat la fiecare zece zile să fac câte o cronicăˮ, a spus autorul.
Masa rotundă a fost organizată cu prilejul împlinirii a doi ani de la invazia Federației Ruse împotriva Ucrainei.