logo

Râul Bâc este mort, ONG


https://www.ipn.md/ro/raul-bac-este-mort-ong-7967_1004410.html

Experţi din domeniul protecţiei mediului susţin că râul Bâc a ajuns un afluent mort, în care nu mai trăieşte nicio vietate, iar mai grav este că apa conţine substanţe toxice în cantităţi care depăşesc de sute de ori norma admisă. Ecologiştii susţin că râul Bâc este în prag de catastrofă ecologică.

Solicitat de IPN, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vlad Garaba, a declarat că, potrivit ultimelor cercetări, râul Bâc şi afluenţii acestuia în cea mai mare parte a anului sunt secaţi, iar poluarea masivă este cauzată de scurgerile necontrolate de la fabricile şi benzinăriile din Chişinău, care nu sunt niciodată amendate pentru poluarea acestui râu.

Ecologistul susţine că în Republica Moldova sunt legi care prevăd amenzi pentru poluarea mediului, însă corupţia la diferite niveluri de conducere face ca verificările efectuate la sursele de poluare să se încheie cu înţelegeri neoficiale.

Vlad Garaba susţine că de-a lungul anilor, în fiecare primăvară, voluntarii Mişcării Ecologiste din Moldova colectează în jur de 10 tone de gunoi din râul Bâc, însă eforturile sunt zadarnice. În doar câteva săptămâni cantităţile de gunoi aruncate în râul se dublează. Ecologiştii au trimis zeci de demersuri la instituţiile statului prin care solicită măsuri de salvare a râului Bâc, însă fără rezultat.

„Conducerea oraşului Chişinău nu este cointeresată să facă ordine pe râul Bâc. Ei cred că a strânge gunoiul este de fapt ecologizarea râului. În niciun caz. Este păcat să investeşti milioane în maluri, când apa este poluată, iar planurile grandomane ale Primăriei nu vor avea efect dacă nu va fi oprită poluarea râului Bâc”, a specificat Vlad Garaba.

Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vlad Garaba, susţine că autorităţile statului sunt cele care trebuie să intervină pentru că au oameni şi bani, iar asociaţiile obşteşti doar pot să bată alarma asupra unei probleme.