logo

Ratificarea Convenției de la Istanbul nu este o soluție, ONG-uri


https://www.ipn.md/ro/ratificarea-conventiei-de-la-istanbul-nu-este-o-solutie-7967_1070362.html

Deși Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și Convenția de la Istanbul, are un scop lăudabil, de facto aceasta nu este un răspuns adecvat la problemă. Este opinia mai multor organizații nonguvernamentale creștine. Reprezentanții acestora spun că documentul propune „o definiție nouă și controversată a genului în dreptul internațional, iar drept urmare încalcă libertatea religioasă și dreptul părinților de a-și instrui copiii în conformitate cu propriile convingeri religioase și morale”.

Într-o conferință de presă la IPN, Elena Bîtcă, de la Mișcarea Juriștilor Ortodocși, a declarat că această Convenție este controversată, iar multe state refuză să o ratifice. „Noi cu toții suntem împotriva violenței în familie. Însă, cu părere de rău, această Convenție nu este o soluție a problemei violenței domestice. Considerăm că, de fapt, dorind să ameliorăm o problemă, violența în familie, de fapt stârnim alta – ideologia de gen. Convenția propune o definiție controversată a genului în dreptul internațional”, a remarcat Elena Bîtcă.

Alexandru Covalschii, reprezentant al Asociației Obștești Planeta Curată, a menționat că prin această Convenție țările semnatare se obligă practic să recunoască genul ca un construct social independent de sexul biologic al persoanei. „Ești femeie sau bărbat în funcție de ce alegi. Și întrucât Convenția admite existența unui gen definit social, se promovează aspecte care contravin valorilor spirituale ale majorității populației Republicii Moldova, care se declară ortodoxă”, susține Alexandru Covalschii.

Natalia Șalari, președinta organizației „Centrul Independent de Informare”, a spus că dreptul părinților de a-și instrui copiii este unul fundamental, care nu poate fi aprobat sau limitat în mod intenționat. Or, potrivit ei, „Convenția de la Istanbul se îndepărtează semnificativ de la această înțelegere a rolului părinților”.

„Din câte observăm, această Convenție a fost pregătită foarte viclean de către juriștii de la Consiliul Europei pentru a lovi în tradițiile și valorile țărilor creștine. Ascunzându-se după scopuri nobile, au de fapt scopuri de a promova aceste non-valori, ca să ne distrugă valorile creștine și tradiționale ale familiei creștine de la noi. Deja există legi care sunt menite să apere femeile din țara noastră și acest lucru poate fi confirmat de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției”, a notat Igor Sîrbu, de la Mișcarea de Tineret „Voievod”.

Reprezentanții organizațiilor susțin că, doar în două zile, din toată țara, au fost colectate cinci mii de semnături împotriva ratificării Convenției de la Istanbul, care urmează să fie transmise către conducerea țării. Aceștia mai spun că adresarea este semnată de circa 40 de organizații nonguvernamentale.

Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost elaborată de către Consiliul Europei și adoptată la Istanbul pe 11 mai 2011. Republica Moldova a semnat-o pe 6 februarie 2017,  la Strasbourg, fiind al 44-le stat semnatar. Deși premierul Ion Chicu a anunțat pe 9 decembrie că ratificarea Convenției este un scop prioritar, pe 11 decembrie Guvernul a exclus de pe ordinea de zi acest proiect.