logo

Rata inflaţiei se menţine în limitele prognozei BNM


https://www.ipn.md/ro/rata-inflatiei-se-mentine-in-limitele-prognozei-bnm-7966_1016390.html

Rata inflaţiei în trimestrul al III-a a fost de 5,1%, în uşoară scădere faţă de trimestrul precedent. Cifra se încadrează în intervalul de variaţie de 1,5 puncte procentuale în jurul ţintei de 5%, stabilită de Banca Naţională a Moldovei. Datele sunt incluse în raportul asupra inflaţiei, făcut public astăzi, 6 noiembrie, de BNM, transmite IPN.

„Prin implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, noi, în primul rând, urmărim să atingem o inflaţie mică şi stabilă, de 5%. Lucrul acesta îl facem prin influenţarea ratelor pe piaţă, prin  politica monetară”, a explicat, la o conferinţă de presă, guvernatorul  BNM, Dorin Drăguţanu.

„Probabilitatea înaltă de atingere în anul 2014 a unei inflaţii medii de 4,9%, în comparaţie cu prognoza de 4,7% de acum 12 luni, confirmă soliditatea modelului Băncii Naţionale de prognoză a inflaţiei şi corectitudinea măsurilor de politici monetare luate pe parcursul ultimelor 24 de luni”, a mai spus guvernatorul.

Potrivit lui Dorin Drăguţanu, preţurile anul acesta vor creşte în medie cu 4,8%. Pentru anul următor prognoza este de 4,6%, aproape de ţinta BNM de 5%. „Condiţiile monetare reale vor rămâne stimulative, atât prin rata reală a dobânzii, cât şi prin rata reală de schimb. Pe piaţa internă, ritmurile de creştere a preţurilor la produsele alimentare se vor încetini mai accentuat decât s-a estimat în luna iulie. Totodată, se estimează că preţurile la combustibil vor creşte mai rapid în următoarele trimestre, din cauza majorării cererii la cărbune şi lemn de foc”, a declarat guvernatorul.

În privinţa deprecierii leului în raport cu euro şi dolarul american, guvernatorul BNM a explicat că acest fapt este stimulat de contextului regional politic, militar şi economic, deprecierea rublei ruseşti cu 33% şi a hrivnei ucrainene cu 56% fiind mult mai mare decât cea a leului moldovenesc, cu 13,6%. „Ceea ce noi nu intenţionăm să facem este să irosim rezervele valutare pentru a combate ceea ce se întâmplă în Rusia şi Ucraina”, a subliniat Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul BNM a mai spus că, deşi percepţia publică în privinţa dobânzilor la credite este că acestea sunt prea mari, ele s-au înjumătăţit din 2009, fiind printre cele mai joase din ţările Europei de Est. În 2009, rata medie anuală pe întreg sistemul la credite a fost de 20,3% în lei şi 12,5% în valută. În luna septembrie 2014, rata medie a fost de 10,97% în lei şi în valută 7,61%.

Raportul BNM asupra inflaţiei este al patrulea din 2014 şi poate fi găsit pe pagina electronica a instituţiei.