logo

Rata de aliniere a Republicii Moldova la sancțiunile europene va crește rapid, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/rata-de-aliniere-a-republicii-moldova-la-sanctiunile-europene-7965_1095592.html

În Uniunea Europeană există 38 de regimuri de sancțiuni, iar Republica Moldova se aliniază la 21 dintre ele. În alte șapte regimuri nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele au expirat. Astfel, în prezent statul nu se aliniază la zece tipuri de sancțiuni, dar această cifră vă scădea în viitorul apropiat. Declarații în acest sens a făcut vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, care precizează că rata de aliniere va crește rapid, transmite IPN.

„În aceste zile noi facem o evaluare și reevaluare a mai multor decizii luate anterior și în curând vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect. Absolut orice măsură de acest ordin presupune acțiuni concrete în instituțiile noastre  sau instituțiile financiare, sau instituțiile care monitorizează intrările/ieșirile din Republica Moldova și multe alte subiecte”, a explicat Nicu Popescu într-o conferință de presă.

„La această etapă noi facem o analiză asupra modului practic cum Republica Moldova va avea mai multe răspunsuri pe anumite domenii. Pe alte domenii legate de sancțiuni poziția noastră este absolut clară. Rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește vizibil, rapid în viitorul apropiat”, a mai spus ministrul de externe.

Întrebat despre reacția Federației Ruse la decizia Parlamentului de a Chișinău de a înlocui în legislație sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”, vicepremierul a spus că felul în care este numită limba este decizia statului. „Suntem indignați de indignarea Federației Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparține. Decizia de cum numim aceasta limba ne aparține și absolut nicio țară din lume nu are dreptul legal, moral de a comenta acest lucru”, a mai spus Nicu Popescu.