logo

Raportul Kroll este sub aşteptări, experţi


https://www.ipn.md/ro/raportul-kroll-este-sub-asteptari-experti-7978_1019941.html

Raportul Companiei Kroll privind furtul de la BEM şi alte două bănci este sub aşteptări şi nu este exclus că unele părţii din el nu au fost oferite publicităţii. Declaraţii la această temă au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Analistul economic Victor Ciobanu  presupune că anumite pagini din raport au fost scoase. „Nu putem excluse ca anumite părţi au fost scoase. Ridică semne de întrebare faptul că este prezentat un singur om, Ilan Shor. Din raport reiese că s-au făcut investigaţii asupra companiilor lui Shor, dar nu a situaţiei din sistemul bancar”, a spus expertul.

Mariana Kalughin, reprezentant al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, a spus că se creează impresia că unica întrebare care a fost adresată Companiei Kroll este acea dacă a fost sau nu implicat Ilan Short în furtul de la cele trei bănci. „Rezultă că s-a făcut o investigaţie a companiilor lui Ilan Shor. Aş fi vrut să aflu în ce măsură autorităţile noastre ar fi putut interveni şi de ce nu au intervenit. Este clar că despre aceste tranzacţii cu sume uriaşe a ştiut şi BNM, şi CNA”, a spus Kalughin.

Expertul economic Victor Parlicov este de părerea că raportul Kroll a fost publicat în urma presiunilor societăţii şi protestului de duminica trecută. „Faptul că în stradă au ieşit 40 de mii de oameni şi au protestat nu poate să nu îngrijoreze autorităţile. Societatea însă nu trebuie să se oprească aci. Publicarea raportului Kroll de către Adrian Candu este un act gândit ca să aducă surplus de imagine pentru PDM. Este clar că Shor nu a putut de unul singur să facă aşa lucruri fără implicarea unor demnitari de rang înalt, a instituţiilor statului”, a declarat expertul.

Expertul economic Gheorghe Costandachi este de părerea că până la moment trebuiau să fie eliberate cel puţin două mandate de arest. „Există probe suficiente ca Ilan Shor şi preşedintele BNM, Dorin Drăgăuţanu, să fie încătuşaţi. După aceasta ar trebui să fie arestaţi şi reprezentanţi ai celor trei consilii de administrare ale băncilor. Investigaţiile trebuie continuate pentru a stabili şi politicienii implicaţi în acest jaf de proporţii, pentru care trebuie să stea la răcoare. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza că avem un stat captiv, în care instituţiile statului lucrează pentru un grup restrâns de persoane”, a spus Costandachi.