logo

Raportată la potenţialul genetic, longevitatea de 84-86 de ani e o ruşine, academician


https://www.ipn.md/ro/raportata-la-potentialul-genetic-longevitatea-de-84-86-de-ani-7967_1032590.html

O nouă ştiinţă apare sub îndrumarea academicianului Teodor Furdui. În primul volum, dintr-o serie de patru cărţi, academicianul îşi propune să anunţe că în Moldova, în Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, a fost „fondată şi se dezvoltă o nouă ştiinţă: sanocreatologia”. Adică, ştiinţa despre crearea dirijată a sănătăţii, zice academicianul.

Potrivit lui Teodor Furdui, modul nostru de viaţă este stresogen. Pentru a înţelege condiţiile în care trăim, academicianul dă exemplul metroului din Moscova, dimineaţa: „Dacă încerci să mergi dimineaţa în metroul din Moscova în ritmul tău, acest lucru e imposibil. Acolo trebuie să mergi cu ritmul care e dat de toată societatea de acolo”.

Prognozele academicianului pentru viitor sunt pesimiste, iată de ce ştiinţa pe care o propune urmează să studieze cum să fie rezolvată dilema sănătăţii oamenilor. „Avem un paradox. Cu cât mai mult se dezvoltă societatea, cu atât mai mult se creează factori nefavorabili sănătăţii omului”, a menționat academicianul într-o discuție cu reporterul IPN.

Ca rezultat al studiilor făcute în cadrul Institutului de Fiziologie şi Creatologie, academicianul a ajuns la concluzia că potenţialul genetic al omului poate asigura o longevitate de câteva sute de ani. „Societatea se mândreşte că în Japonia sau Suedia durata de viaţă este de 84 sau 86 de ani, acest lucru este însă o ruşine dacă am lua în consideraţie potenţialul nostru genetic”, spune academicianul.

Acesta susţine că omul şi societatea a creat foarte multe condiţii artificiale în jurul său, dar a studiat prea puţin modul său de creaţie şi de adaptare. „În cazul oamenilor, până în prezent se naşte societatea spontană.  Noi trebuie să elaborăm teoria şi practica de a menţine dirijat sănătatea”, crede  academicianul. Acesta nu contestă rezultatele deosebite din medicină, însă spune că „avem o societate cu oameni bolnavi”.

Academicianul Teodor Furdui toată viaţa a lucrat în Academia de Ştiinţe. Este  specialist în domeniul fiziologiei stresului, adaptării şi dereglărilor funcţionale; endocrinologiei; fiziologiei copilului. A fost preocupat de problema stresului fiind în fruntea acestei probleme în fosta Uniune Sovietică.