logo

Raport UNICEF: În Moldova practic toţi copiii cu vârsta sub 5 ani sunt înregistraţi


https://www.ipn.md/ro/raport-unicef-in-moldova-practic-toti-copiii-cu-varsta-sub-7967_1009716.html

La nivel global, doar 60% dintre copiii născuţi anul trecut au fost înregistraţi la naştere. În Republica Moldova situaţia este mai bună, practic toţi copiii cu vârsta sub 5 ani au fost înregistraţi. Acestea sunt datele unui raport UNICEF despre dreptul copiilor la înregistrarea naşterii. Articolul 7 al Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului arată că toţi copiii au dreptul să fie înregistraţi şi să aibă un certificat de naştere cu date personale.

Potrivit UNICEF, aproape 230 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani nu au fost înregistraţi la naştere, adică 1 din 3 copii de vârsta respectivă nu există oficial. Directorul executiv-adjunct al UNICEF, Geeta Rao Gupta, a menţionat că înregistrarea la naştere este mai mult decât un drept al copilului. În felul acesta statul recunoaşte identitatea şi existenţa cetăţenilor săi şi este esenţial să se garanteze că niciun copil nu este uitat.

În Moldova înregistrarea copiilor este obligatorie. Acesta trebuie să se întâmple în decurs de trei luni de la naştere. Certificatul de naştere se eliberează gratuit de către Oficiile Stării Civile locale. Un studiu recent UNICEF (2012) efectuat în Moldova pe un eşantion naţional reprezentativ de circa 12 mii gospodării arată că aproape toţi copiii sub 5 ani (99,6%) au înregistraţi la naştere.

Raportul a analizat datele din 161 de ţări, nivelurile cele mai joase ale înregistrării copiilor fiind în Asia de Sud şi Africa subsahariană. Primele 10 ţări cu cele mai mici niveluri de înregistrare a copiilor la naştere sunt Somalia (3%), Liberia (4%), Etiopia (7%), Zambia (14%), Ciad şi Tanzania (câte 16%), Yemen (17%), Guineea-Bissau (24%), Pakistan (27%) şi Congo (28%).

Chiar dacă sunt înregistraţi, mulţi copii nu au certificat de naştere. Mai exact, 1 din 7 copii înregistraţi la naştere nu au un certificat oficial care să le confirme identitatea. În unele ţări aceasta este din cauza taxelor foarte mari, în altele – din cauza că statul nu eliberează certificate de naştere. Copiii care nu sunt înregistraţi şi nu au documente de identitate nu pot fi înscrişi la şcoală, nu primesc asistenţă medicală sau ajutor social. În caz de dezastre naturale şi pierderea părinţilor, aceşti copii rămân ai nimănui, iar reunificarea lor cu familia biologică este mult mai  anevoioasă.