Premierul Pavel Filip declară că, după o perioadă cu multe crize și tulburări, de trei ani în Republica Moldova se atestă o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor, o creștere care va continua și în următorii ani. Prezentând raportul de activitate al Guvernului pentru trei ani, șeful executivului a menționat că un lucru de care este mândru îl reprezintă faptul că s-a reușit creșterea veniturile oamenilor „nu prin declarații populiste, dar prin schimbări și reforme care au adus echitate și echilibru în sistem”, transmite IPN.
„Știu că acest Guvern nu a avut privilegiul altora de a veni la putere pe un val de entuziasm și declarații populiste. Am venit într-o perioadă complicată pentru țara noastră și am înțeles foarte rapid că trebuie să ne apucăm de lucru, că oamenii s-au lăsat amăgiți deja de câteva ori de vorbe și declarații, așa că trebuie să le dăm fapte. Schimbări pe care să le simtă în buzunar și în casa sau localitatea lor. Și cred că am reușit să ne atingem o parte dintre obiectivele pe care ni le-am pus”, a declarat Pavel Filip într-o conferință de presă.
Premierul a menționat că, de la 1 decembrie anul trecut, salariile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariilor și nimeni nu va mai avea un salariu mai mic de două mii de lei. De asemenea, de la 1 ianuarie pentru jumătate de milion de pensionari pensiile au crescut cu 10%, pensia medie ajungând până la aproape 1800 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2019, a fost lansată recalcularea pensiilor pentru cei care muncesc după pensionare, care va fi urmată de indexare, astfel pentru unele persoane acestea chiar se vor dubla.
„Infrastructura a fost și este, de fapt, prioritate națională și asta pentru că în secolul 21 vrem să putem spune că suntem o țară europeană nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere al infrastructurii. Am lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor. Doar anul trecut am reparat 1600 de kilometri de drumuri. Pentru comparație, în perioada 2009-2015 s-au reparat în medie câte 140 de km pe an. Am făcut drumuri în sate, în zone care au fost permanent neglijate în trecut. Și asta nu o spun ca o laudă, ci ca o mare tristețe, pentru că dacă se făcea în fiecare an măcar jumătate din câte drumuri am reconstruit noi, toată țara ar fi fost acoperită astăzi de drumuri bune. Vom continua acest program și în 2019, când avem planificați alți 2600 kilometri”, a notat premierul.
Pavel Filip a trecut în revistă și programele guvernamentale, menționând achiziționarea a peste o sută de ambulanțe. De asemenea: programul „Prima casă”, campania „Un doctor pentru tine”, PARE 1+1, DAR 1+3. „Ceea ce cu siguranță nu poate fi negat este că am adus stabilitate economică. După criza în care era țara în 2015, când PIB-ul a scăzut cu 0,5%, din 2016 am pus Republica Moldova pe un trend ascendent și țara noastră a intrat într-un nou ciclu economic. Avem o creștere economică constantă, de peste 4%. Ceea ce înseamnă unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere din regiune”, a declarat premierul.
În ceea ce ține de politica externă, premierul a declarat că Republica Moldova rămâne orientată spre vectorul european. „Aderarea la Uniunea Europeană și Acordul de Asociere rămân busola în funcție de care ne orientăm și armonizăm toate acțiunile. Avem relații bune și cu alte state, 43 de acorduri de comerț liber semnate cu diverse țări. Contăm pe sprijinul Statelor Unite, un partener strategic pentru țara noastră. Avem relații excelente cu vecinii noștri de la București și Kiev”, a mai spus șeful cabinetului de miniștri.
Premierul a mai spus că, deși opoziția a acuzat uneori guvernarea că a venit cu majorări în an electoral, este important să se înțeleagă că guvernarea a fost preluată în 2016 în stare de dezastru. În 2017 au început să schimbările, care să aducă bani la buget. „Am avut încasări mai mari în 2018 și acestea ne-au permis să facem investiții, să venim cu majorări de salarii, pensii și alocații sociale. Este o evoluție firească. Aceste majorări și investiții vor continua și în 2019, vă asigur”, a mai spus Pavel Filip.