logo

Raport la sfârşit de mandat: Vasile Bumacov


https://www.ipn.md/ro/raport-la-sfarsit-de-mandat-vasile-bumacov-7978_1017545.html

Subvenţiile acordate producătorilor agricoli în perioada 2011-2013 au ajuns la 2,2 miliarde de lei – bani din bugetul de stat şi din asistenţa externă. Valoarea totală a proiectelor şi programelor de asistenţă externă în agricultură, negociate şi semnate, constituie circa 8,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a comunicat aceste cifre în cadrul prezentării raportului său la final de mandat, transmite IPN.

Vasile Bumacov a spus că, în ultimii 4 ani, sectorul agroindustrial a rămas un sector strategic al economiei naţionale. Peste 27% din populaţie este antrenată în activităţi agricole, iar exporturile de produse agricole au alcătuit anul trecut 41,2% din PIB. Sectorul agroindustrial este singurul sector în economia naţională cu balanţa comercială pozitivă, adică cu exporturi mai mari ca importurile, soldul fiind de peste 204,3 milioane de dolari. În anul 2013, au fost exportate produse agroindustriale în valoare de aproape 1 miliard de dolari.

Comparativ cu anul 2012,  volumul producţiei agroalimentare a crescut anul trecut cu 38,6%. Vasile Bumacov a remarcat că în perioada mandatului său a susţinut reforme administrative comprehensive în ceea ce priveşte instituţiile publice din sectorul agroindustrial, în special – crearea Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, responsabilă de subvenţii şi suport financiar, crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a Centrului Informaţional Agricol, a Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi a Unităţii consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (Filiera Vinului).

Ministrul a mai spus că integrarea economică cu UE a devenit o prioritate pe parcursul acestor ani. „Ne dorim să avem acces la o piaţă cu peste 500 de milioane de consumatori. Este cunoscut faptul că 50% din acquis comunitar revine agriculturii şi industriei alimentare, astfel urmând să aducem în concordanţă standardele de calitate şi siguranţă, sistemele de control etc. Ajustarea sectorului agroindustrial la cerinţele şi standardele UE nu ţine doar de armonizarea legislativă, dar presupune şi eforturi considerabile ce ţin de implementarea de facto a normelor tehnice, de securitate, tehnologice, standardelor, sistemelor de management şi control, care necesită resurse financiare considerabile”, a specificat oficialul.

În acest context, cea mai mare provocare pentru Ministerul Agriculturii este de a sincroniza acţiunile şi de a aplica instrumentele de susţinere financiară pentru a atinge obiectivele majore ale sectorului – creşterea competitivităţii, modernizarea şi restructurarea, şi sprijinul pentru dezvoltarea mediului rural.