logo

Raport la sfârşit de mandat: Valentina Buliga


https://www.ipn.md/ro/raport-la-sfarsit-de-mandat-valentina-buliga-7978_1017544.html

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a reuşit  în anul 2014 să majoreze salariile unor categorii de angajaţi şi alocaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi să îmbunătăţească legislaţia în domeniu. Despre aceasta a vorbit Valentina Buliga, ministru în exerciţiu, în raportul său la final de mandat, prezentat într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Oficialul a relatat că în acest an s-a reuşit majorarea salariului minim până la 1000 de lei, ceea ce a dus la o ridicare cu 15% a salariului pentru 107 mii de salariaţi. Totodată, cu peste 20% s-a majorat salariul cadrelor didactice din instituţiile preuniversitare, iar la alte categorii de salariaţi acesta a crescut cu până la 35%.

Valentina Buliga a subliniat că, pentru a diminua fenomenul de economie informală, a fost elaborat şi adoptat un proiect de lege privind munca ocazională. Tot în această perioadă, a fost elaborat şi un proiect de lege menit să stimuleze ocuparea pe piaţa de muncă a şomerilor, care acum e la etapa avizărilor din partea instituţiilor de resort. De asemenea, a fost elaborat şi aprobat planul de acţiuni 2014-2016 privind susţinerea şi reintegrarea persoanelor care se reîntorc în ţară. Aceştia vor putea beneficia şi de ajutor social dacă vor avea nevoie.

Pentru a facilita accesul pe piaţa de muncă a cetăţenilor moldoveni care se află peste hotare, ministerul a lansat în anul curent conceptul de „târg online”, iar aproape 770 de persoane au şi aplicat pentru locurile de muncă propuse. Valentina Buliga a menţionat că în 2014 pentru prima dată în bugetul de stat au fost prevăzuţi bani pentru reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât acestea să poată fi ulterior încadrate în câmpul muncii.

În acest an, 635 de mii de pensionari au beneficiat de supliment la pensii. Totodată, de alocaţia lunară de stat au beneficiat 7 mii de persoane din Zona de Securitate. 35 de mii de familii au beneficiat de ajutor social, iar 80 de mii – de ajutor pentru perioada rece a anului. Ministerul a desfăşurat şi o amplă campanie de informare a populaţiei privind importanţa ajutorului social în care oamenii sunt îndemnaţi să contribuie şi ei la ajutorul oferit de stat acceptând ofertele de muncă.

În anul curent, a fost pusă în aplicare Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a fost dat în exploatare serviciul de asistenţă telefonică a copiilor, la care s-au înregistrat peste 14 mii de apeluri. În această perioadă, au fost organizate 17 misiuni de repatriere a copiilor, cetăţeni moldoveni, rămaşi fără îngrijire peste hotare. Au fost repatriaţi 33 de copii din Ucraina şi Rusia.

Valentina Buliga a comunicat că protecţia persoanelor cu dizabilităţi a fost o prioritate, iar în acest an circa 47 de mii de persoane au beneficiat de alocaţii lunare pentru dizabilitate. Oficialul a spus că în acest an a fost majorat şi numărul de asistenţi personali pentru persoanele cu cerinţe speciale, fiind angajate 940 de persoane, însă necesarul pe ţară este de 10 mii de asistenţi.

Valentina Buliga a urat succes viitorului ministru, sperând că acesta va da dovadă de  voinţă şi a mai spus că îşi doreşte ca domeniul social să fie o prioritate pentru viitorul Parlament.