logo

Raport la final de mandat: Marcel Răducan


https://www.ipn.md/ro/raport-la-final-de-mandat-marcel-raducan-7978_1017487.html

La sfârşit de mandat guvernamental, nu toţi miniştrii au prezentat un raport de activitate. Agenţia de Presă IPN le-a propus să relateze care au fost succesele, dar şi insuccesele în perioada cât au condus ministerele.
---


Ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, apreciază că cel mai important proiect asumat de instituţia pe care o conduce şi acreditat în Republica Moldova este dezvoltarea regională. Acest proiect a demonstrat că este viabil în ţară şi poate schimba viaţa oamenilor. A mai demonstrat că investiţiile pot fi şi trebuie aduse în fiecare primărie, sat al ţării, nu doar în oraşele mari.

Prin realizarea mai multor priorităţi ale dezvoltării regionale s-a reuşit aprovizionarea cu apă potabilă şi servicii de canalizare a peste 144 de mii de cetăţeni din 44 de localităţi, s-a reuşit construcţia a două staţii de tratare a apei potabile (una în raionul Ungheni şi una în raionul Ocniţa) şi a două staţii de epurare a apelor reziduale (în raionul Ocniţa şi în raionul Călăraşi).

430 de mii de cetăţeni se pot deplasa pe drumuri mai bune

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a reuşit să asigure o infrastructură de drum mai bună, construind şi renovând drumurile regionale şi locale din 79 de localităţi. Astfel, 430 de mii de cetăţeni se pot deplasa pe drumuri mai bune, drumuri locale, regionale.

Pentru gestionarea deşeurilor menajere solide, au fost construite 4 poligoane în raioanele Teleneşti, Hânceşti, Nisporeni şi Sângerei. „Am reuşit să îmbunătăţim serviciile de salubrizare pentru 350 de mii de cetăţeni. În 97 de localităţi au fost amplasate containere pentru colectarea deşeurilor, au fost procurate unităţi de tehnică specializată, asigurând astfel un sistem eficient de gestionare a deşeurilor menajere solide”, a comunicat ministrul.

Oportunităţi de dezvoltare a afacerilor

Au fost create oportunităţi de dezvoltare a afacerilor pentru 22 de antreprenori din 8 localităţi, prin inaugurarea incubatorului de afaceri din comuna Larga, Briceni, care a fost dotat cu mobilier şi echipament tehnic. În scopul susţinerii sectorului privat, au fost conectate la utilităţile publice Zona Economică Liberă Bălţi şi Parcul Industrial Răut, din Bălţi. De asemenea, au fost iniţiate lucrările de construcţii în cadrul Proiectului de conectare a Parcului Industrial Edineţ la infrastructura de acces şi la utilităţile publice.

În oraşul Căuşeni a fost construit şi lansat Centrul de tineret şi sport ce creează oportunităţi de găzduire a competiţiilor sportive de diferite niveluri (regionale, naţionale şi internaţionale). În contextul promovării turismului, a fost construit drumul de acces către muzeul „Alexei Mateevici” din satul Zaim, raionul Căuşeni, şi au fost reabilitate palatele de cultură din Ungheni şi comuna Băhrineşti, raionul Floreşti, au fost executate lucrări de amenajare a traseului eco-turistic Pădurea Domnească, reabilitarea monumentului istorico-arhitectural „Conacul pommer” din satul Ţaul, raionul Donduşeni.

În domeniul eficienţei energetice a fost instalat sistemul de iluminare stradală în 6 localităţi din raionul Soroca. De asemenea, au fost finalizate lucrările ce ţin de sporirea eficienţei energetice a unor blocuri din cadrul spitalului regional Orhei. „Pe parcursul ultimilor 4 ani, am reuşit să demonstrăm că dezvoltarea regională în ţara noastră are viitor şi am reuşit să demonstrăm cetăţenilor că avem nevoie de dezvoltare regională pentru a dezvolta raioanele şi localităţile ţării. Localităţile republicii trebuie să se dezvolte, să aibă proiecte locale în domenii diverse, cu finanţări diverse, prin care să-şi valorifice potenţialul local”, a remarcat Marcel Răducan.

Soluţionarea problemei locuinţelor

În cadrul Proiectului de construcţie a locuinţelor sociale, în prima fază s-a reuşit construcţia a 249 de locuinţe sociale în oraşele Glodeni, Criuleni şi municipiul Chişinău, astfel fiind asigurate cu locuinţe circa 581 de persoane. În faza a doua a proiectului a început construcţia locuinţelor sociale în 8 raioane. La Călăraşi au fost date în folosinţă 40 de locuinţe, la începutul anului 2015 vor fi date în folosinţă alte 80 de apartamente în raioanele Briceni şi Sângerei, precum şi alte locuinţe din 8 localităţi ale raionului Hânceşti.

„Totodată, încep lucrările de construcţie la blocul locativ cu 72 de apartamente de la  Soroca, blocul locativ cu 100 de apartamente la Leova, iar până la finele anului 2018 când finalizăm faza II a proiectului, urmează a fi construite circa 700 de locuinţe sociale pentru circa 2500 de familii cu venituri mici: familii cu mulţi copii, familii tinere, tineri specialişti bugetari, persoane cu dizabilităţi, vor beneficia de locuinţe sociale”, a comunicat Marcel Răducan.

De asemenea, au început negocierile cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru iniţierea fazei III a proiectului, astfel, se doreşte soluţionarea problemei asigurării cu locuinţe a cetăţenilor ţării. În iulie 2014 a fost adoptată Legea locuinţelor, după 16 ani de dezbateri şi consultări. Actualmente se efectuează ultimele consultări şi avizări la proiectul Codului urbanismului şi construcţiilor, document care va stabili reguli clare şi va include toate documentele legislative existente în domeniu. Tot în domeniul construcţiilor, au fost adoptate peste 600 de standarde europene la produsele pentru construcţii, dintre care circa 450 de standarde sunt incluse în lista standardelor conexe la reglementarea tehnică cu privire la produsele pentru construcţii.

Provocări şi restanţe

„Inundaţiile din vara anului 2010 a fost o provocare pentru minister şi am reuşit  construcţia a peste 700 de case pentru sinistraţi. Reamplasarea satului Cotul Morii şi construcţia caselor în Sărăteni, Nemţeni şi Obileni. De asemenea, în comuna Cotul Morii a fost construită şcoala primară-grădiniţă de copii pentru 225 de locuri, unde au fost construite reţelele de apă şi canalizare, au fost construite drumurile în varianta albă. În satul Nemţeni, inclusiv în cartierul nou, drumurile au fost asfaltate”, a precizat oficialul.

Referitor la restanţe, ministrul a spus că nu s-a reuşit integrarea pe deplin a normelor de construcţie ale UE în Republica Moldova. Restanţă a rămas şi crearea Agenţiilor de Dezvoltare Regională în UTA Găgăuzia, în regiunea transnistreană şi la Chişinău. Nu s-a reuşit nici atragerea unui volumul de investiţii necesar regiunilor de dezvoltare ale ţării, dar ministrul consideră că echipa ministerului va munci în continuare pentru a face faţă acestor provocări, pentru că este capabilă să îşi asume şi să execute sarcinile puse de Guvern pentru a răspunde necesităţilor cetăţenilor ţării.
---

Notă: IPN le-a propus tuturor miniştrilor să vorbească despre realizările atinse pe durata mandatului, excepţie fiind doar ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, care îşi prezentase raportul înainte de lansarea ciclului de materiale. Au răspuns solicitării miniştrii Vasile Botnari, Andrian Candu  şi Valeriu Troenco.

Mariana Galben, IPN