logo

Rapoartele arată că nu avem un sistem eficient de ispășire a pedepsei, ministru


https://www.ipn.md/ro/rapoartele-arata-ca-nu-avem-un-sistem-eficient-de-ispasire-a-pedepsei-ministru-7967_1033381.html

În ultimii ani, în Republica Moldova există o abordare specifică a modului şi a înțelegerii cum trebuie să fie reeducate persoanele aflate în detenție şi cum trebuie să-şi ispășească pedeapsa, spune ministrul justiției, Vladimir Cebotari. La o conferință internațională organizată la Chișinău de către Misiunea Norvegiană de Expertiză pentru Promovarea Supremaţiei Legii (NORLAM), oficialul a menționat că rapoartele vorbesc de la sine: în Moldova nu avem deocamdată un sistem eficient de ispăşire a pedepsei, nu suntem eficienţi în pregătirea pentru resocializarea persoanelor condamnate”.

Ministrul a mai spus că nu trebuie să se uite care este scopul unei instituţii corective care trebuie să pregătească persoanele deţinute să revină în societate. Nu în ultimul rând, și cei care se află în detenţie trebuie să dea de înţeles că greşeala comisă cândva a fost înţeleasă şi vina este ispăşită. Persoanele aflate în detenţie sunt acolo pentru că au greşit, dar au dreptul la o nouă şansă, a subliniat Vladimir Cebotari.

Şefa Misiunii NORLAM, Siri Fjørtoft, a declarat că Norvegia a investit în sistemul corecţional şi a început să lucreze cu deţinuţii prin a investi în educaţia acestora, ca fiecare să poată să răspundă necesităţilor societăţii la reîntoarcerea în comunitate. Pentru a îmbunătăţi situaţia sistemului corecţional din Moldova este nevoie de înţelegere şi de cunoştinţe. „Lucrând cu femei şi cu copii în penitenciare trebuie să ţinem cont că ei sunt un grup marginalizat. Femeile sunt simbolul familiei, stabilităţii, iar când o mamă pleacă ea lasă nişte răni dureroase pentru copii. Nici copiii nu ar trebui să fie în penitenciare pentru că ei sunt viitorul nostru”, a mai spus şefa Misiunii NORLAM.

Conferinţa internaţională „Femeile şi minorii în detenţie: trecut, prezent... dar viitor?”  a început cu un dans al deţinutelor de la Rusca, prin care au vrut să demonstreze că sunt capabile să se integreze în societate. Scopul evenimentului organizat de Misiunea NORLAM este de a sensibiliza opinia publică şi reprezentanţii sectorului justiţiei despre problemele cu care se confruntă zilnic femeile şi minorii  deţinuţi, dar şi despre impactul detenţiei asupra viitorului acestora.

Circa nouă mii de persoane se află în prezent în închisorile din ţară.