Timp de 5 ani, din Republica Moldova ilegal au fost scoşi 28 de copii. Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, susţine că răpirea copiilor devine un fenomen alarmant. Avocatul a prezentat miercuri, 14 ianuarie, într-o conferinţă de presă la IPN, cazul unei moldovence care a rămas fără cei doi copii după ce soţul italian i-a scos din ţară fără înştiinţarea sa.
„Acest număr trebuie să ne alarmeze şi, desigur, trebuie să întreprindem toate măsurile ca aceşti copii să revină acasă”, a declarat avocatul copilului. Tamara Plămădeală spune că Republica Moldova şchiopătează atunci când este vorba de apărarea copiilor care riscă sau chiar sunt scoşi ilegal din ţară, în timp ce multe alte state străine ştiu să-şi protejeze copiii, chiar dacă pentru aceasta e nevoie de încălcarea unor tratate internaţionale. Tamara Plămădeală a mai spus că, în mare parte, copiii sunt scoşi din ţară de către unul dintre părinţi, care nu deţine actele necesare pentru trecerea hotarului şi nici acordul celuilalt părinte.
Mariana Negară este în proces de divorţ cu un cetăţean al Italiei cu care are 2 copii, de 8 şi 10 ani, copiii având dublă cetăţenie, a Italiei şi a Republicii Moldova. În luna iulie a anului trecut, femeia a venit, cu acordul soţului, în vacanţă în Republica Moldova cu cei doi copii, iar ulterior au convenit ca ambii copii să fie înscrişi la o şcoală din Chişinău, iar el venea cu regularitate în vizită.
Femeia susţine că, într-un moment dat, bărbatul a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova, solicitând ca pe numele ei să fie intentat un dosar penal pentru răpirea copiilor, însă instituţia nu a constat acest fapt. După ce s-a adresat la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de la Chişinău, tatăl copiilor a obţinut o decizie prin care femeia a fost obligată în mod urgent să întoarcă copiii la domiciliul tatălui în Italia. Mariana Negară susţine că bărbatul ar fi dat mită ca să obţină această decizie, pe care ulterior a transmis-o instanţelor din Italia. Acestea, la rândul lor, au decis ca cei doi copii să rămână cu tata. La fel, femeia spune că autorităţile nu au ţinut cont de voinţa copiilor, care fiind audiaţi de către Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, au spus că vor să locuiască cu mama.
Avocatul copilului a declarat că astfel de situaţii, când părinţii se află în conflict, creează un stres psihologic pentru copii. Tamara Plămădeală a menţionat că în prezent mama are posibilitatea să-şi vadă copiii foarte rar. Avocatul a mai spus că în luna ianuarie urmează să aibă loc o şedinţă de judecată în Republica Moldova, în care se va stabili domiciliul copiilor, iar în luna martie urmează să se pronunţe instanţa din Italia.