logo

Ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, Veaceslav Ioniță


https://www.ipn.md/ro/ramura-turismului-este-intr-un-proces-de-recuperare-rapida-7966_1090231.html

După anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea provocată de pandemie, estimează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Potrivit expertului, din cauza restricțiilor, moldovenii nu au putut pleca din țară, însă au participat la dezvoltarea turismului intern. În 2021, pe fundalul relaxării restricțiilor, au fost deserviți de către agențiile de turism moldovenești 320 de mii de turiști străini și moldoveni. „S-a recuperat bine numărul turiștilor moldoveni care au plecat peste hotare. Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. Recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat”, a precizat expertul.

În 2021, aproape 70 de mii de străini au venit în Republica Moldova, dintre care 24 de mii, prin intermediul agențiilor de turism, în scop turistic. „În 2021 am avut cel mai mare număr de turiști străini din ultimii 17 ani. După pandemie, avem o recuperare destul de puternică a numărului turiștilor care vor să vină în Republica Moldova”, menționează  Veaceslav Ioniță.

În primul trimestru din 2022 se înregistrează o recuperare destul de rapidă a turiștilor cazați pe teritoriul Republicii Moldova și s-a ajuns la 213 mii de persoane, în valoare anuală.  În trimestrul I din 2022, în valoare anuală, s-au înregistrat peste 25 de mii de turiști și 4800 de cetățeni din Republica Moldova care s-au odihnit la o pensiune.

Anul trecut prin intermediul agențiilor de turism 48,1% dintre moldovenii au mers în Turcia și 22,6% au ales să se odihnească în Egipt.