logo

„Rampe de acces peste Nistru”, o expoziţie model de dialog între cele două maluri


https://www.ipn.md/ro/rampe-de-acces-peste-nistru-o-expozitie-model-de-dialog-intre-cele-doua-maluri-7967_1014475.html

52 de fotografii realizate de persoanele cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului sunt expuse în scuarul Ştefan cel Mare şi Sfânt, la intersecţia străzilor G.Bănulescu Bodoni şi 31 august 1989 din Chişinău.  Lucrările fotografice alcătuiesc expoziţia „Rampe de acces peste Nistru”, care se doreşte a fi un dialog între tinerii cu nevoi speciale de pe ambele maluri.  Exponatele exprimă emoţiile autorilor şi vorbesc despre drepturile şi barierele, dar şi despre istoriile cu esenţă pozitivă ale persoanelor dezavantajate fizic, transmite IPN.

Directorul de proiect în cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi (CAJPD), Olga Cenuşă, a spus că scopul expoziţiei este consolidarea încrederii între persoanele dezavantajate fizic de pe cele două maluri ale Nistrului. „Fotografiile au fost realizate de 16 expozanţi care, în consecinţă, au contribuit la facilitarea dialogului dintre tinerii cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului, la consolidarea activismului civic şi a cunoştinţelor privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, a spus organizatorul expoziţiei.

Unul din autorii fotografiilor, Svetlana Statnic din Dubăsari, a spus că în fotografie a redat viaţa unui copil de 7 ani, cu dizabilităţi, care doreşte să înveţe într-o şcoală generală, însă nu are acces în instituţia de învăţământ din cauză că lipsesc rampele speciale, iar băncile şi scaunele nu sunt adaptate la cerinţele lui.

Un alt autor, Cristina Gherciu din Grătieşti, mun. Chişinău, a spus că a realizat fotografii prin care redă aspecte din viaţa persoanelor cu dizabilităţi, probleme cu care se confruntă acestea: felul de a se deplasa, a-şi petrec timpul, a se distra. „Doresc să sensibilizez opinia publică şi să arăt că tinerii dezavantajaţi fizic trebuie să fie acceptaţi aşa cum sunt ei. Îmi doresc mult acest lucru: tinerii să fie acceptaţi la serviciu, în şcoli, în grădiniţe,  pretutindeni”, a subliniat autoarea.

Expoziţia face partea dintr-un proiect realizat cu asistenţa financiară a UE şi PNUD în cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Coordonatorul de proiect, Olga Vasiliev, a spus că  tinerii cu dizabilităţi aleşi din zona transnistreană au fost  instruiţi prin metoda Photovoice, fiindu-le formate deprinderi de a fotografia şi moduri de exprimare prin fotografii a trăirilor şi problemelor cu care se ciocnesc. „Dorim să sensibilizăm opinia publică şi factorii de decizie asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi sperăm că astfel vom deveni toţi mai receptivi şi vom încerca să le rezolvăm”, a spus Olga Vasiliev.

Fotografiile vor fi expuse până pe 12 august.