logo

Raisa Dogaru: Aderând la rețeaua europeană EURES, Moldova va valorifica mai bine capacitățile forței de muncă


https://www.ipn.md/ro/raisa-dogaru-aderand-la-reteaua-europeana-eures-moldova-va-8004_1105548.html

Republica Moldova va avea mai multe beneficii, aderând la Rețeaua Europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a Forței de Muncă (EURES). „Cu ajutorul acestei rețele noi vom îmbunătăți și vom crește mobilitatea forței de muncă și vom valorifica mai bine capacitățile forței de muncă în tot spațiul atunci când vom fi membri. Noi ne pregătim de aderare la rețeaua EURESˮ, a menționat directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, la dezbaterea publică „ România-Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii”, organizată de Agenția de presă IPN.

Raisa Dogaru a comunicat că atunci când Moldova va adera la Uniunea Europeană și, respectiv, la EURES, piața muncii din Moldova va trebui să fie transparentă pentru toate țările și să fie gata să acopere necesitățile pe piața muncii din țările membre ale UE.
Agenția Națională se documentează despre toată legislația care trebuie să fie adaptată la nivelul Republicii Moldova în procesul de aderare, a participat la screening-uri ale directivelor UE pe acest domeniu, a examinat regulamentul EURES. Vor trebui să fie ajustate și sursele de informare pentru ca o persoană din afara țării să cunoască care sunt locurile de muncă libere din Republica Moldova și nu numai, a precizat Raisa Dogaru.

Directorul ANOFM a spus că agenția națională are un rol important în reformarea pieței muncii, având o tangență mare cu toți prestatorii de formare profesională, angajatorii, APL-urile și multe organizații neguvernamentale. Este vorba despre o largă rețea de instituții care se implică în procesul de încadrare în muncă, iar Agenția are rolul de a comunica cu aceste entități ca să îmbunătățească serviciile prestate cetățenilor. Directorul Agenției a precizat că cetățeanul trebuie să cunoască informațiile despre cererea și oferta pe piața muncii, dar și să știe că ocuparea unui un loc de muncă dorit este imposibilă fără deținerea competențelor solicitate de angajator.

Raisa Dogaru a spus că echipele mobile ale ANOFM informează cetățenii în legătura cu oferta forței de muncă. Colegii din Agenție se deplasează în teritoriu, discută cu persoane din diferite grupuri sociale și vârste, cum ar fi tineri, persoane în etate, și încearcă să identifice profilul lor, necesitățile lor și le înregistrează în bază de date. Atunci când o persoană nu are o calificare, mai ales din mediul rural, colegii din echipă mobilă o invită să vină la sediul subdiviziunii teritoriale pentru a-i oferi servicii de ghidare în carieră și a o ajută să ia o decizie gândită despre o profesie de pe piața muncii. Persoanele sunt informate și despre cursurile de formare, după absolvirea cărora vor putea găsi un loc de muncă sau să-și deschidă o afacere.

Dezbaterea publică la tema „România-Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii” este ediția a 11-a din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.