logo

Raioanele Şoldăneşti şi Rezina au un serviciu de colectare separată a deşeurilor


https://www.ipn.md/ro/raioanele-soldanesti-si-rezina-au-un-serviciu-de-colectare-separata-7967_1016859.html

Locuitorii raioanelor Şoldăneşti şi Rezina au devenit beneficiarii unui proiect-pilot de colectare separată a deşeurilor: hârtie, plastic, sticlă şi deşeuri reziduale. Noul serviciu va deservi peste 45 de mii de locuitori din 27 de localităţi. Acesta a fost creat în cadrul unui proiect susţinut de Guvernul Germaniei, care a acordat 2,2 milioane de euro prin intermediul proiectului Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, transmite IPN.

Premierul Iurie Leancă, prezent la lansarea serviciului, a subliniat că astfel de proiecte contribuie la modernizarea şi dezvoltarea durabilă a ţării. Acest proiect este al doilea de acest gen lansat în Moldova în acest an, dar este de o anvergură mai mare. Premierul a ţinut să mulţumească partenerilor străini pentru asistenţa tehnică şi financiară acordată şi şi-a exprimat dorinţa de extindere a acestor proiecte regionale pe întreg teritoriul ţării.

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Maria Knotz, a spus că managementul deşeurilor trebuie să fie cost-eficient. Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este susţinut financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), de Ministerul Afacerilor Externe al României şi de Uniunea Europeană.

În cadrul proiectului, până acum, au fost construite 260 de platforme, au fost procurate şi amplasate containerele cu etichete distinctive, au fost achiziţionate maşini specializate şi echipament pentru reciclare etc. Costul lunar al serviciului este de 8 lei de persoană pentru locuitorii de la sate şi 10 lei pentru locuitorii de la oraşe, iar pentru instituţiile publice şi agenţii economici serviciul va costa 150 de lei/lună pentru un metru cub de deşeuri. Colectarea deşeurilor va fi efectuată de către autospeciale de 3 ori pe săptămână la oraş şi o dată pe săptămână în sate. Proiectul a creat deja 25 de locuri de muncă noi urmând să apară şi altele după ce vor fi implementate toate componentele acestuia.

Proiectul prevede construcţia unui centru intercomunitar de management al deşeurilor solide la Parcani, Şoldăneşti, două centre de reciclare la Şoldăneşti şi Floreşti. Întrucât un depozit pentru colectarea deşeurilor va fi construit abia către sfârşitul anului 2015, au fost autorizate 3 locuri unde gunoiul va fi colectat, iar celelalte gunoişti vor fi închise.