Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, este bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Mai exact, parlamentarul, în calitate de administrator al unui SRL, ar fi investit sume de bani în construcția unui imobil din capitală, indicând că ar fi obținut banii din contracte de împrumut, care s-au dovedit a fi fictive. În aceste condiții, oamenii legii presupun că banii ar fi fost obținuți ilicit. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a venit în Parlament să ceară ridicarea imunității parlamentare a lui Radu Mudreac, transmite IPN.
Dumitru Robu a declarat în plen că Procuratura va interveni prompt și va investiga orice faptă penală, indiferent cine este subiectul supus investigațiilor, chiar dacă este vorba despre politicieni.
„Procurorii au acumulat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că în noiembrie 2011 Mudreac Radu, în calitatea sa de administrator al SRL „Gradioni”, acționând împreună și de comun acord cu alte persoane, a încheiat opt contracte de împrumut cu diferite persoane fizice, suma totală fiind 3,2 milioane de lei. De asemenea, în noiembrie 2014, SRL „Gradioni”, reprezentată de directorul Mudreac Radu, a încheiat pretinsul contract de împrumut cu o altă persoană fizică, obiect al contractului fiind suma acordată cu împrumut de 376 mii lei. La fel, în perioada noiembrie 2014-octombrie 2015, reprezentată de administratorul Maia Mudreac, soția deputatului, a încheiat 17 contracte de împrumut cu diferite persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de 4,7 milioane de lei pentru edificarea construcției comerciale situate pe strada Tighina din Chișinău”, a precizat procurorul general interimar.
Potrivit lui, urmare a acțiunilor de urmărire penală și a audierii persoanelor care ar fi acordat împrumuturi, s-a constatat că ultimii nu au semnat contracte de împrumut și nu au acordat sume de bani sub formă de împrumut. S-a mai constatat că persoanele fizice menționate nu au avut venituri legale suficiente care ar justifica împrumuturile acordate. Dumitru Robu a mai spus că organul de urmărire penală a constatat că Radu Mudreac, folosindu-se de statutul de deputat, prin intermediul complicilor la comiterea infracțiunilor, a întreprins măsuri pentru nimicirea probelor.
Pe 20 aprilie, prin ordonanța procurorului general interimar, a fost începută urmărirea penală în privința deputatului Radu Mudreac, dar și a altor persoane. Prezenta cauză penală a fost conexată cu o altă cauză pornită pe 5 august 2021 pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Conform Regulamentului Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracțiune sau o contravenție, procurorul general poate cere Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunităţii deputatului se înaintează pentru fiecare infracţiune sau contravenţie separat.