logo

Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară


https://www.ipn.md/ro/radu-mudreac-a-ramas-fara-imunitate-parlamentara-7965_1089338.html

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, a rămas fără imunitate parlamentară. Majoritatea parlamentară a susținut demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu. Parlamentarul  este suspectat că, în calitate de administrator al unui SRL, ar fi investit bani dobândiți ilicit în construcția unui imobil din capitală. Deputatul a declarat că nu înțelege care este rostul acestor acțiuni din moment ce este deschis să facă declarații și să se prezinte la organul de urmărire penală oricând e nevoie, transmite IPN.

Radu Mudreac este acuzat de faptul că ar fi primit  împrumuturi fictive în valoare de aproape 8 milioane pentru a-și legaliza bani acumulați ilegal. Persoanele care i-ar fi oferit aceste împrumuturi  au negat acest lucru, iar unii din ei nu s-ar fi aflat în țară atunci când se pretinde că au semnat contracte de împrumut.

În luarea sa de cuvânt, Radu Mudreac a spus că îi vine greu să comenteze cele invocate de procurorul general interimar, Dumitru Robu, deoarece nu a făcut cunoștință cu materialele cauzei. Dar este deschis să se prezinte la organul de urmărire penală oricând e nevoie.

În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, deputata Partidului politic Șor, Marina Tauber, a declarat că „Procuratura este un organ uzurpat, la fel cum și statul este capturat de către actuala putere, iar astăzi în Parlament are loc în show de prost gust”.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, a menționat că ridicarea imunității și orice intervenție în privința unui deputat este un lucru foarte responsabil pentru orice organ, inclusiv Procuratura Generală. „Noi nu am venit aici din capul nostru 101 oameni. Noi suntem trimiși de cetățenii Republicii Moldova și noi conștientizăm această responsabilitate față de cetățeni. Organele de drept sunt formate, inclusiv Procuratura, sunt formate de acest organ legislativ. Noi suntem republică parlamentară și voi trebuie să conștientizați că, dacă greșiți, o să urmeze ceva serios”, a spus liderul comunist.

Colegul său de fracțiune, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că procuraturii îi este mai comod „să vină după Radu Mudreac” decât să investigheze fraudele reale care au loc în țară. „Vreau să vă întreb ce pericol prezintă astăzi Radu Mudreac sau noi, socialiștii? Și vreau să întreb, mă adresez și conducerii MAI, și altor instituții, de ce pe strada Columna se află zeci de angajați ai MAI, persoanele de la SIS care documentează în regim online cine intră și cine iese din sediul PSRM? Ce este cu această campanie?”, a întrebat deputatul. Potrivit lui, ceea ce se întâmplă este un show rușinos.

Un al deputat BCS, Vasile Bolea, a menționat că procurorii încearcă să convingă că Radu Mudreac este bandit, însă el nu este decât protagonistul unui show rușinos, iar dosarul este cusut cu ață albă. Potrivit lui, acuzațiile privind spălarea banilor sunt lipsite de dovezi, iar proveniența acelor bani nici nu a fost stabilită măcar. „Este clar că este o acțiune politică”, a mai spus Bolea.

Deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, a propus ca din demersul procurorului general interimar să fie exclusă încuviințarea pentru reținere și arestare și să rămână doar acordul legislativului  pentru percheziții și trimitere în judecată. Însă amendamentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Pentru ridicarea imunității au votat 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Exprimarea votului a avut loc în timp ce deputații BCS au blocat tribuna centrală a Parlamentului, scandând: „Rușine!”. Afară, simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au organizat un protest în care au acuzat „răfuieli politice din partea Partidului Acțiune și Solidaritate”.

Până să fie supusă votului ridicarea imunității, Radu Mudreac a fost transportat cu ambulanța la spital.