logo

Radu Marian: Se face risipă de bani pe companii care nu au nevoie de ei


https://www.ipn.md/ro/radu-marian-se-face-risipa-de-bani-pe-companii-8004_1073222.html

Opoziția parlamentară propune crearea unui fond de garantare a creditelor de care vor beneficia agenții economici care se află în dificultate, și anume acele companii care în ultima perioadă au înregistrat reduceri masive de vânzări din cauza sistării activității. Proiectul de lege propus de către Partidul Acțiune și Solidaritate nu a fost înregistrat în Parlament în speranța că Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor vor prelua documentul pe platforma Guvernului, fapt care va grăbi procesul. Declarațiile aparțin deputatului Radu Marian și au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Noi propunem să creăm un fond de garantare a creditelor, să zicem în valoare de două miliarde de lei. Am impus câteva condiții care să targheteze această măsură anume pentru agenții economici care se află în dificultate, și anume, de el să beneficieze companiile care au reduceri masive de vânzări, cărora li s-a interzis activitatea în timpul stării de urgență. În acest proiect de lege pe care l-am anunțat astăzi vrem ca anume companiile care au nevoie să beneficieze de el. Noi am discutat și cu băncile, și cu Ministerul Economiei condus de un exponent al PDM. Sperăm că această măsură să fie preluată. Noi nu am înregistrat acest proiect de lege în speranța ca Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor să preia prevederile pe care le-am pregătit noi și să le înregistreze ca inițiativă a Guvernului pentru a economisi timp. Asta este abordarea noastră, noi vrem să venim cu idei, vrem ca Gguvernul să ia deciziile bune și această alternativă de creare a unui fond de garantare a creditelor va fi mult mai potrivită pentru a ajuta agenți economici față de a subvenționa dobânzile, nu am văzut așa ceva nici într-o țară din lume”, a menționat deputatul.


Deputatul PAS afirmă că inițiativa propusă de către formațiunea pe care o reprezintă va ajuta la evitarea falimentelor în masă, a disponibilizărilor și explozia șomajului. Dacă proiectul de lege va fi pus în practică, vor fi păstrate mai multe locuri de muncă, consolidată viabilitatea companiilor, iar recuperarea acestora va dura mai puțin. Spre deosebire de unele măsuri adoptate deja prun lege.

„Este o măsură care nu ajută agenții economici care nu sunt în stare să plătească salariile, aceeași HoReCa, fără activitate economică nu ai venituri și nu poți să plătești salariile la angajați, și nu poți să primești înapoi o parte sau toate contribuțiile la buget de la stat. Iarăși o măsură de care pot beneficia companiile aflate într-o situație mai bună, care plătesc salariile, care le pot plăti, și care pe lângă asta mai primesc înapoi și contribuțiile la buget. E o problemă mare pentru că statul aloca acești bani de care ne temem noi că vor beneficia cei care nu au nevoie realmente de bani și e o risipă dublă. Se face risipă de bani pe companii care nu au nevoie de ei și nu avem niciun fel de resurse pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Alternativa este așa cum s-a implementat și în multe alte țări europene. După analiza noastră, 80% din țările din Europa au implementat măsura de subvenționare parțială a salariilor agenților economici care nu au activitate economică. Prin alte cuvinte, injectezi bani în companie și compania, la rândul ei, plătește parțial sau total salariul angajatului”, a adăugat Radu Marian.

Dezbaterile „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, sunt ediția a 130-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.