Emiterea de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului a licenței de emisie pentru un post de radio care și-a atribuit denumirea unui post, care activează de 12 ani, este o situație fără precedent pe piața media din Republica Moldova. Directoarea postului Radio Orhei, Tatiana Djamanov, a declarat vineri, 6 iulie, la o conferință de presă la IPN, că se încearcă transferul de imagine către noul post – Radio Orhei FM, care va parazita pe această denumire pentru a avea priză la public.
Tatiana Djamanov spune că în 2015, actualul primar de Orhei, Ilan Şor, pe atunci candidat la această funcție, a cerut CCA-ului să sancționeze postul de radio pentru un material difuzat, despre campania electorală pe care o desfășura. După ce Ilan Şor a câștigat fotoliul de primar, jurnaliștii postului Radio Orhei au fost supuși constrângerilor din partea administrației publice locale, deoarece au refuzat să colaboreze neoficial cu Primăria. Jurnaliștilor le-a fost interzis accesul la ședințele Primăriei. O piedică permanentă a fost și este limitarea accesului la informațiile de interes public.
Tatiana Djamanov spune că, acum un an și jumătate, au fost forțați să părăsească încăperile pe care le închiriau sub pretextul că se vor face reparații, însă acum spațiul dat este ocupat de către angajații noului post de radio – Radio Orhei FM. Până a fi deschis noul post de radio, o persoană de încredere din anturajului primarului Ilan Shor, a încercat să negocieze vinderea frecvențelor pe care emite Radio Orhei. Directoarea afirmă că nu poate înțelege de ce CCA a luat această decizie, odată ce administrația noului post de radio a înaintat două denumiri pentru eliberarea licenței, dar CCA a recomandat-o anume pe aceasta.
Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, a menționat că în ultimii doi ani a avut loc un proces de hârțuire continuă a potului Radio Orhei, care nu a dorit să servească politicienilor locali. Deși CCA a fost preîntâmpinat despre această situație, despre confuzia care poate fi indusă urmare a existenței a două posturi practic identice, eliberarea licenței de emisie totuși a avut loc.
Potrivit lui Petru Macovei, avizarea unei denumiri deja existente nu este tocmai democratică şi contravine bunelor practice și Codului Audiovizualului. Acest lucru stimulează concurența neloială. „Toate aceste lucruri indică asupra unui atac raider asupra unei instituții media. CCA a avut o atitudine formală când a examinat avizarea licenței. Ei au mers pe ideea că nu există o marcă comercială înregistrată, dar postul emite de 12 ani, să nu iei în considerare acest lucru este o rea intenție din partea CCA.
Vitalie Zama, avocat, a spus că CCA la adoptarea deciziei a făcut abstracție de faptul că pe piața media deja de 12 ani există un post de radio cu o denumire cunoscută. Ținând cont de similitudinea dintre denumirile posturilor de radio, CCA a creat o confuzie între aceste posturi şi nu încurajează libera concurență, așa cum prevede legislația.
Potrivit avocatului, a fost înaintată o cerere de chemare în judecată împotriva CCA prin care se solicită abrogarea deciziei din 5 aprilie 2018, prin care a fost acordată licență de emisie pentru Radio Orhei FM. Totodată, a fost depusă o plângere la Consiliul Concurenței prin care s-a cerut să fie constatat faptul de concurență neloială.
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au anunțat că se solidarizează cu postul Radio Orhei și au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să abroge decizia din 5 aprilie 2018.