Radio Moldova sărbătoreşte 80 de ani
https://www.ipn.md/ro/radio-moldova-sarbatoreste-80-de-ani-7967_986161.html
„Provocările care stau în faţa noastră – profesionalizarea echipei, diversificarea produselor şi retehnologizarea – ne vor face competitivi pe piaţa mediatică şi ne vor ajuta să ne menţinem întîietatea”, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan, cu prilejul împlinirii a 80 de ani ai instituţiei.
Potrivit lui Alexandru Dorogan, Radio Moldova dintotdeauna a fost un fenomen important în viaţa oamenilor, pentru că a ştiut să devină nu numai o instituţie care a informat ascultătorii, dar şi una care a cultivat binele şi frumosul, a adus arta şi cultura în casele oamenilor. Anume aici s-a adunat vocile de aur ale Moldovei – Igor Rotaru, Afanasie Grom, Claudia Polercă, Valentina Crăciunescu, Tamara Berzoi, Vera Mereuţă şi mulţi alţi crainici mai tineri. Un patrimoniu al instituţiei sunt oamenii de creaţie ca Vanda Zadnipru, Ala Cupcea, Ludmila Cemortan, Gheorghe Danu.
Anume de la Radio Moldova au răzbătut în cele mai oribile timpuri lucrări care nu erau publicate în cărţi şi reviste, nu puteau fi montate la teatru din cauza cenzurii. Aici au fost promovate cele mai dulci şi frumoase perle folclorice. La Radio Moldova s-au produs ca mari artişti Tamara Ceban, Ecaterina Butac, Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Petre Neamţu şi mulţi alţii, ajutaţi de regizorii de sunete Petru Sârbu, Boris Caraniculov, Victor Bocicovar, a menţionat directorul Radio Moldova.
Alexandru Dorogan, care a condus această instituţie şi în anii de înainte şi după obţinerea independenţei Republicii Moldova, spune că Radio Moldova a fost portavoce a naţiunii şi, imediat după independenţă, s-a îndreptat pe calea unui serviciu public.
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, a declarat în cadrul festifităţii consacrate aniversării instituţiei că Radio Moldova are un merit deosebit în procesul de renaştere naţională în Republica Moldova, fiind unul din bastioanele mişcării de eliberare naţională. „Toate mesajele adresate cetăţenilor noştri au mers, în mod prioritar, prin radio. Radio Moldova, singurul pe atunci post de radio cu acoperire naţională, a fost portavoce a acestei mişcări”, a menţionat preşedintele.
Prim-ministrul Vlad Filat, de asemenea, a felicitat colectivul, le-a mulţumit celor care au muncit şi muncesc pentru a informa cetăţenii, precizînd că statutul de jurnalist obligă ca informaţia să fie verificată şi prezentată obiectiv. Premierul le-a urat jurnaliştilor ca planul de retehnologizare a postului de radio să fie implementat cu succes şi ca Radio Moldova să devină tot mai competitiv.