R. Moldova trebuie să asigure reforme continui în domenii ca justiţia şi mass-media, susţine comisarul european Benita Ferrero-Waldner
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-trebuie-sa-asigure-reforme-continui-in-domenii-ca-7965_968458.html
R. Moldova urmează să asigure reforme continui în sferele ce vizează combaterea corupţiei, supremaţia legii, drepturile omului, libertatea mass-media, etc., a declarat Benita Ferrero-Waldner, comisar european pentru relaţii externe şi politica europeană de vecinătate în cadrul unei întrevederi cu deputaţi moldoveni, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului.
„Constat că R. Moldova a realizat un progres mare şi remarc o diferenţă vizibilă, dar mai avem multe de făcut în comun”, a adăugat oficialul european.
Benita Ferrero-Waldner a comunicat faptul că Republica Moldova este prima ţară care va beneficia de un parteneriat de mobilitate în cadrul unui proiect pilot în contextul politicii europene de vecinătate.
„Noile relaţii juridice dintre UE şi Moldova vor demara şi se vor baza pe evoluţia şi progresele realizate de către Moldova pe calea reformelor democratice”, a precizat comisarul european pentru relaţii externe şi politica europeană de vecinătate.
Comisarul european a reiterat, de asemenea, sprijinul Uniunii Europene pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a exprimat disponibilitatea Comisiei Europene de a contribui mai activ în acest proces, inclusiv prin delegarea de experţi, susţinere financiară şi economică, etc.
Preşedintele legislativului a accentuat, faptul că R. Moldova va continua ritmul ascendent al reformelor interne. Spicherul a pledat pentru demararea discuţiilor pe marginea obţinerii unui mandat de negociere a unui nou aranjament juridico-politic cu UE, odată cu expirarea în vara anului curent a Acordului de Parteneriat şi Cooperare.
Potrivit lui Marian LUPU, Parlamentul moldovean va acorda pe parcursul acestui an o atenţie sporită rolului de monitorizare a modului de punere în aplicare a legilor adoptate. Legislativul va intensifica programul de audieri parlamentare, în special prin desfăşurarea acestui exerciţiu în plen, a adăugat spicherul.
La întrunire au participat vicepreşedintele Parlamentului, preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu şi preşedintele Partidului Democrat Dumitru Diacov. Serviciul de presă al Parlamentului nu citează declaraţii ale deputaţilor.
În cadrul întrevederii cu Vasile Tarlev, premierul a menţionat că acţiunile prioritare ale Guvernului sânt direcţionate spre implementarea cu succes a Planului de Acţiuni Moldova-UE şi a standardelor europene. În acest context, Vasile Tarlev a reiterat interesul Moldovei de a obţine, după finalizarea planului respectiv, a unui document mai avansat de colaborare cu UE.
Benita Ferrero-Waldner a menţionat că după finalizarea Planului de Acţiuni Moldova-UE, experţii europeni vor elabora un raport de evaluare, care va conduce la definirea cadrului juridic ulterior, stabilit între Moldova şi Uniunea Europeană. „Suntem deschişi să examinăm posibilitatea încheierii unui alt acord mai avansat pentru Moldova”, a specificat oficialul european în cadrul întrevederii cu Vasile Tarlev, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presă al executivului.