R. Moldova trăieşte din banii emigranţilor, constată BERD
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-traieste-din-banii-emigrantilor-constata-berd-7966_959467.html
R. Moldova se situează, detaşat, în fruntea unui clasament privind remiterile financiare de la cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare, raportate la PIB. Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), RM exportă forţă de muncă în echivalentul a 27,1% din Produsul Intern Brut.
Raportul anual al BERD acordă o atenţie deosebită importanţei banilor trimişi acasă de muncitorii din străinătate în statele în tranziţie pentru stabilitatea financiară şi creşterea economică din aceste state. Sumele, de ordinul miliardelor de dolari, depăşesc în unele cazuri valoarea învestiţilor străine directe.
Raportul BERD mai arată că transferurile financiare joacă un rol esenţial în creşterea nivelului de trai din statele sărace şi explică în parte boom-ul importurilor din unele dintre acestea. Locul întâi în acest clasament îl ocupa R. Moldova, unde veniturile din străinătate au însumat anul trecut echivalentul a 27,1% din PIB. Aceasta este urmată, la distanţă mare, de Serbia şi Muntenegru, Bosnia-Herzegovina, Albania şi Tadjikistan, unde sumele depăşesc 10% din PIB. În aceste ţări, remiterile din străinătate au depăşit de 3-4 ori fluxul investiţiilor străine directe. Pe de altă parte, în cazul statelor care au aderat recent la Uniunea Europeană, veniturile din străinătate reprezintă sub 2% din PIB, în pofida faptului ca forţa de muncă poate migra mult mai liber înspre Europa de Vest.
În cazul României, potrivit statisticilor BNR, anul trecut, transferurile private au constituit 5,6% din PIB.
Raportul BERD mai subliniază ca fluxurile financiare de această natură sunt dificil de estimat, pentru ca ocolesc de multe ori canalele oficiale.
Cetăţenii din Europa Centrală, fosta Uniune Sovietică şi din zona Balcanilor care muncesc peste hotare au trimis acasă, în anul 2004, aproape 20 de miliarde de dolari, menţionează raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD).
„Una dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce tranziţia este oportunitatea de a trăi şi de a munci peste hotare”, spun oficialii BERD. În raport se arată că fondurile pe care emigranţii le trimit acasă sunt o sursă importantă de capital pentru ţările mai sărace.