R. Moldova se află pe ultimul loc într-un clasament privind dezvoltarea economico-socială
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-se-afla-pe-ultimul-loc-intr-un-clasament-privind-dezvoltarea-economico-7966_964223.html
R. Moldova se află pe ultimul loc după un indicator al dezvoltării economico-sociale al Centrului Român de Politici Economice (CEROPE), din 50 de ţări analizate. În subsolul clasamentului se mai află Ucraina (locul 47), Bulgaria şi China.
Calcularea indicatorului agregat al nivelului de dezvoltare economico-socială s-a realizat pe baza mediei rangurilor ţărilor în funcţie de 12 indicatori, printre care se număra Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, exportul pe locuitor, tractoare la 1.000 de hectare, ponderea serviciilor în PIB, ponderea deficitului de cont curent în PIB, intensitatea energetică, utilizatori de internet, consumul de calorii pe locuitor, rata de şcolarizare, speranţa de viaţă, cheltuieli pentru sănătate şi percepţia corupţiei, informează NewsIn.
Ierarhia ţărilor în funcţie de indicatorul agregat plasează pe primul loc Elveţia, care se situează între primele 10 state la majoritatea indicatorilor parţiali. România ocupă poziţia 45, cu o medie a rangurilor de 39, devansând Bulgaria cu trei locuri.
România are decalaje semnificative în raport cu statele Uniunii Europene, în special la PIB pe locuitor, exportul pe locuitor, ponderea serviciilor în PIB sau contul curent în PIB. Analiştii CEROPE avertizează că, oricât de relevanţi ar fi indicatorii economici şi sociali analizaţi în mod individual, aceştia nu pot reflecta decât o imagine parţială a nivelului general de dezvoltare, ceea ce este sesizabil şi din variaţiile, uneori mari, între poziţiile ocupate de aceleaşi state în cadrul diferitelor clasamente.
Produsul Intern Brut pe locuitor în R. Moldova a constituit, în 2005, 803 dolari. În lume, acest indicator a constituit 6.851 dolari, iar în Uniunea Europeană – 30.473 dolari.