R. Moldova rămâne una dintre cele mai sărace ţări din Europa potrivit Raportului cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-ramane-una-dintre-cele-mai-sarace-tari-din-europa-potrivit-raportului--7967_967079.html
În pofida performanţelor economice înregistrate în R. Moldova pe parcursul ultimilor ani, încă circa 1 milion de oameni se aflau în 2006 sub pragul absolut al sărăciei şi alte 150 de mii – în sărăcie extremă, având un consum lunar mai mic de 404,2 lei pe lună. Datele se conţin în Raportul cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului „Noi provocări - noi sarcini”, realizat de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC).
În special, sărăcia a afectat populaţia de la sate, unde riscul de a fi sărac este de 6 ori mai ridicat decât în oraşele mari. Cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de circa 936 dolari SUA, R. Moldova rămâne una din cele mai sărace ţări din Europa, se spune în raport.
Potrivit Nataliei Catrinescu, şeful Direcţiei Generale Politici macroeconomice şi programe de dezvoltare în cadrul MEC, obiectivul RM este de a reduce cu 10% până în anul 2015 ponderea populaţiei sub pragul absolut al sărăciei şi cu 1% cota populaţiei sub pragul sărăciei extreme. Totodată se doreşte reducerea ratei populaţiei cu un consum sub 4,3 dolari pe zi/persoană de la 34,5% în 2006, până la 23% în 2015.
În ceea ce priveşte un alt obiectiv de dezvoltare a mileniului – realizarea accesului universal la învăţământul general obligatoriu, în prezent calitatea învăţământului este o problemă mai acută decât şcolarizarea, se arată în raport. Situaţia actuală din învăţământ nu permite în măsură deplină obţinerea unor cunoştinţe de nivel înalt. Baza tehnico-materială şi didactică precară, o mare parte din clădiri sunt deteriorate. Numărul cadrelor didactice s-a diminuat în anul 2006-2007 cu circa 1700 de persoane faţă de 2005-2006, iar 14% dintre cadrele didactice sunt de vârstă pensionară.
Natalia Catrinescu susţine că Guvernul şi-a propus să redreseze situaţia în acest domeniu, precum şi să majoreze rata brută de înmatriculare în învăţământul general obligatoriu de la 94,1% în 2002, până la 98% în 2015. De asemenea – să menţină rata de alfabetizare la persoanele de 15-24 de ani la nivel de 99,5%.
R. Moldova, de rând cu alte 191 de state, a semnat Declaraţia Mileniului în cadrul Summitului Mileniului în anul 2000, angajându-se să realizeze 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) până în anul 2015. Acestea sunt reducerea sărăciei extreme şi a foamei, realizarea accesului universal la învăţământul general obligatoriu, promovarea egalităţii de gen, reducerea mortalităţii copiilor şi îmbunătăţirea ocrotirii sănătăţii materne, combatrea HIV/Sida, a tuberculozei şi altor boli, precum şi crearea parteneriatului global pentru dezvoltare.