R. Moldova într-adevăr se confruntă cu una din cele mai serioase crize, spun experţii internaţionali
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-intr-adevar-se-confrunta-cu-una-din-cele-mai-serioase-crize-spun-exper-7966_966147.html
R. Moldova, într-adevăr, se confruntă cu una din cele mai serioase crize, fapt ce justifică ajutorul extern, solicitat de autorităţile R. Moldova ţărilor donatoare şi partenerilor de dezvoltare, a declarat miercuri, 22 august, şeful Misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) Henri Josserand, în cadrul prezentării Raportului preliminar de evaluare a pierderilor cauzate de secetă. La eveniment au participat reprezentaţi ai ţărilor donatoare şi ai partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova.
Raportul final al FAO de evaluare a pierderilor cauzate în sectorul agroalimentar va fi gata în următoarele două săptămâni. Henri Josserand a menţionat că la moment valoarea pierderilor încă se estimează. Expertul afirmă că pierderile în sectorul animalier vor fi mai mari faţă de cele din sectorul vegetal, pentru că oamenii au trebuit să-şi sacrifice sau să-şi vândă la preţuri mici animalele de pe lângă casă. În consecinţă va fi redus şi volumul producţiei de lapte şi capacităţile gospodăriilor ţărăneşti de a se asigura cu alimentele necesare.
El a sfătuit populaţia R. Moldova să nu-şi sacrifice în continuare animalele, spunând că în următoarele două luni, cu sprijinul donatorilor internaţionali, în ţară ar putea fi aduse nutreţuri combinate care să fie distribuite gratis locuitorilor de la sate.
Henri Josserand a menţionat că, pe lângă ajutorul din partea organismelor internaţionale, şi statul ar putea întreprinde acţiuni suplimentare de susţinere a păturilor celor mai afectate de secetă. Printre acestea, el a menţionat posibilitatea anulării taxelor pentru pământ, a taxelor pentru activităţile economice în zona rurală şi a taxelor pentru importul alimentelor de bază, pentru a favoriza aceste importuri. „Acesta este un sacrificiu bugetar şi fiscal, dar Guvernul trebuie să se gândească la el, fiindcă este calea cea mai simplă şi cea mai directă pentru a ajuta o mulţime de oameni”, a subliniat sursa citată.
Guvernul a mai fost îndemnat să majoreze numărul elevilor în şcoli acceptaţi pentru alimentarea gratuită şi să utilizeze cantinele şcolare pentru asigurarea cu hrană a categoriilor socialmente vulnerabile din localităţile rurale.
În adresarea faţă de donatorii internaţionali pentru sprijinirea Guvernului în eforturile de depăşire a crizei, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, a menţionat că ajutorul de 200 de lei (cca 16 USD) promis de Guvern producătorilor agricoli la prelucrarea de toamnă a unui hectar de teren arabil este prea mic pentru că în prezent costurile reale se ridică la cca 160 USD.
R. Moldova deja a solicitat donatorilor internaţionali 300 mii de tone de producţie agroalimentară sub formă de ajutor umanitar pentru a fi distribuite producătorilor agricoli şi păturilor socialmente-vulnerabile. Guvernul moldovean a solicitat făină de grâu – 72,2 mii tone, făină de secară – 9,5 mii tone, cartofi – circa 90 mii tone, carne – circa 40 mii tone, etc.
Până în prezent, mai multe state şi organizaţii internaţionale s-au arătat dispuse să ajute Moldova la depăşirea crizei, însă ajutoarele vor sosi în Moldova doar după prezentarea raportului final al FAO.
Guvernul R. Moldova estimează că până în prezent pierderile cauzate de secetă se ridică la 1 mlrd dolari SUA.