R. Moldova a încheiat cu Banca Mondială două Acorduri privind combaterea gripei aviare şi de conservare a solului
https://www.ipn.md/ro/r-moldova-a-incheiat-cu-banca-mondiala-doua-acorduri-privind-combaterea-gripei-a-7967_959889.html
R. Moldova a semnat, vineri, 16 iunie, cu Banca Mondială (BM) două Acorduri noi, în domeniul combaterii gripei aviare şi de conservare a solului, în valoare totală de 13,1 mil. USD. Acordurile au fost semnate de către directorul de ţară a Băncii pentru Belorus, Ucraina şi R. Moldova, Paul Bermingham, în numele Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare (IDA), precum şi de ministrul Finanţelor RM, Mihai Pop, şi de directorul general al Agenţiei de stat „Moldsilva”, Anatol Popuşoi.
Potrivit coordonatorului proiectului de combatere a gripei aviare, Anatol Gobjilă, aceasta reprezintă o iniţiativă globală, deoarece RM, ca şi alte ţări din Europa de Sud-Est este supusă unui risc sporit al apariţiei gripei aviare. Potrivit sursei citate, proiectul vizează domenii ale sănătăţii umane şi veterinare în eventualitatea apariţiei unei pandemii, monitorizarea situaţiei epidimiologice, diagnosticarea bolii, sacrificarea păsărilor, supravegherea focarelor, precum şi informatizarea publicului privind riscurile gripei aviare şi măsurile de protecţie.
Costul total al acestui proiect este de 10,6 mil. USD. Cota de finanţare a BM este de 8 mil. USD, din care jumătate este acordată sub formă de grant, iar jumătate - în calitate de credit. În acest proiect, Guvernul Japoniei vine cu o cofinanţare de 2,6 mil. USD.
Proiectul de conservare a solului din RM reprezintă o extindere a unui proiect similar aplicat pe o suprafaţă de 15 mii ha şi este implementat în cadrul Convenţiei-cadru al Naţiunilor Unite privind schimbarea climei, la care a aderat RM, Protocolul de la Kyoto şi Mecanismul de dezvoltare curată. Potrivit proiectului, 6 mii ha de păduri naturale urmează a fi restabilite, menţinute şi gestionate. Proiectul va contribui la durabilitate ecologică pe termen lung a RM şi la eforturile de reducere a proceselor de schimbare a climei la nivel mondial.
În acest program, Fondul BioCarbon oferă o finanţare totală de aproximativ 2,5 mil. USD. Proiectul va fi implementat de Agenţia de stat „Moldsilva”, care este responsabilă de crearea şi întreţinerea plantaţiilor forestiere. Fondul BioCarbon reprezintă o iniţiativă publică/privată gestionată de Banca Mondială.